SELAKOVIĆ: Promena Ustava pre ulaska u EU

Ministar pravde kaže da se zasad ostaje na postojećim rešenjima predviđenim Ustavom, a da se promena najvišeg pravnog akta očekuje pre ulaska Srbije u Evropsku uniju

  • 2

Ministar Nikola Selaković izjavio je da Srbija zasad ostaje na postojećim rešenjima predviđenim Ustavom, ali da se izmene u svakom slučaju očekuju pre ulaska u EU.

- U Srbiji smo skloni da neka postojeća zakonska rešenja kritikujemo, iako ih nismo ni primenili do kraja niti do kraja ispoštovali. Hajde da vidimo kako može u ovim okvirima da se uradi ono što može da se uradi, a kada to dođe na dnevni red (promena Ustava), onda ćemo se pripremiti za taj korak - kaže on, i dodaje da se to očekuje pre ulaska Srbije u EU.

Odgovarajući na novinarska pitanja u Palati Srbija, Selaković je rekao da je od stručnjaka i pravnih eksperata tokom izrade radne verzije Nacionalne strategije za reformu pravosuđa dobio sugestije koje se tiču nezavisnosti sudstva.

- Te sugestije su s jedne strane zanimljive, a s druge vrlo ubedljive i tiču se izbora sudija i tužilaca - naveo je on.

Kada su u pitanju sugestije francuskog ambasadora koji je kritikovao izbor sudija i tužilaca u parlamentu kao političkom organu, te stoga njihov izbor zavisi od parlamentarne većine, Selaković je ukazao da prema srpskim zakonima Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca predlažu kandidate za izbor Skupštini Srbije.

Selaković je istakao da su VSS i DVT pravosudni organi koji jedini imaju nadležnost da predlože sudije i tužioce za prvi izbor sudija i tužilaca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perpetual

    20. mart 2013 | 14:31

    Voleo bih da ne moram svaki dan da čitam ovako ponižavajuće vesti . Tužno je živeti u državi kojom mlate i klate diplomatske bitange

  • sa

    20. mart 2013 | 15:19

    Nadam se ako do promene ustava dodje da Srbija postane gradjanska a ne drzava samo srpskog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA