EVROPSKI PARLAMENT: Srbija je zaslužila datum

Na sastanku Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije, održanom u Briselu, ocenjeno je da je Srbija ostvarila vidljiv napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo

  • 2

Srbija je ostvarila napredak i zaslužila je datum početka pregovora s EU, ocenjeno je na interparlamentarnom sastanku Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije.

Na sedmom interparlamentarnom sastanku, koji je održan u Briselu 18. i 19 marta u Briselu, ocenjeno je da je Srbija ostvarila vidljiv napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u EU i zaslužila je da u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu s EU, ali za to su odlučujući dalji napori u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Na sastanku je, kako se navodi, izražena nada da je to poslednji sastanak tog formata, jer će, nakon što poslednja preostala članica EU Litvanija ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, biti formiran Zajednički odbor za stabilizaciju i pridruživanje, sastavljen od poslanika Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Kako piše u saopštenju, po završetku tog sastanka usvojena je Zajednička izjava predsedavajućih dveju delegacija u kojoj se pozdravljaju dosadašnji napori i poziva Vladu Srbije da nastavi demokratske, sistemske i socio-ekonomske reforme zarad što efikasnijeg preuzimanja obaveza koje proizlaze iz članstva u EU.

U delegaciji, koju je na sastanku predvodila predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Milica Delević, bili su i njen zamenik Laslo Varga, članovi tog obora Jadranka Joksimović, Dijana Vukomanović, Mladen Grujić, Mira Petrović, Jelena Trivan, Slobodan Samardžić, Ivan Andrić, kao i poslanici Biljana Pantić Pilja i Slavica Saveljić.

Na sastanku su bili i ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković i direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, kao i Pjer Mirel, direktor Odeljenja za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA