UN: Dačić se sastao sa Ban Ki Munom uoči sednice o Kosovu

Premijer Srbije je generalnog sekretara UN informisao o toku dijalogu Beograda i Prištine i preneo mu stav da misija UNMIK i dalje treba da ima vodeću ulogu na Kosovu i Metohiji

  • 0

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se raspravljati o redovnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o stanju na Kosovu, biće održana danas, uz učešće premijera Srbije Ivice Dačića.

Uoči sednice Dačić se sastao sa Ban Ki Munom i informisao ga o toku dijalogu Beograda i Prištine i preneo mu stav da misija UNMIK i dalje treba da ima vodeću ulogu faktora uspostavljanja mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

- Istakao sam naše opredeljenje da smatramo da misija UN na KiM, UNMIK, treba da ima i dalje vodeću, ključnu ulogu kao faktor uspostavljanja mira i stabilnosti na KiM i da, suprotno stavovima Prištine, mi želimo da ta misija sve više jača - rekao je Dačić.

Sa Ban Ki Munom, kako je dodao Dačić, razgovarao je i o Haškom tribunalu i inicijativi Srbije da zatvorenici kazne služe u Srbiji ili "u najgorem slučaju u zemlji regiona".

Premijer je kazao i da je razgovarao sa predstavnikom Rusije u Savetu bezbednosti Vitalijem Čurkinom i zahvalio mu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji.

Osim Dačića, sednici Saveta bezbednosti UN će prisustvovati i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić. Sednica Saveta bezbednosti UN trebalo je prvobitno da bude održana 22. februara, ali je zbog nastavka dijaloga između Beograda i Prištine pomerena za mesec dana.

Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA