Dačić: Unmik da ostane na Kosovu

- Neophodno je da Unmik ostane na Kosovu u adekvatnom sastavu kako bi se efikasno informisao Savet bezbednosti UN, pošto oni imaju veliku ulogu u nalaženju rešenja na Kosovu - rekao premijer Srbije u UN

  • 0

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas na sednici SB UN da je neophodno da Unmik ostane na Kosovu. Dačić je naglasio da pregovori s Prištinom ne vode ka priznanju Kosova.

- Neophodno je da Unmik ostane na Kosovu u adekvatnom sastavu kako bi se efikasno informisao Savet bezbednosti UN, pošto oni imaju veliku ulogu u nalaženju rešenja na Kosovu - rekao je Dačić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti.

Premijer je naglasio da je Srbija opredeljena da ide u susret evropskoj budućnosti.

- Posle mnogo godina sukoba, region treba da uđe u novu fazu izgradnje dijaloga. Srbija je opredeljena za dijalog. Ali za napredak u odnosima Beograda i Prištine neophodna je politička volja i hrabrost na kompromis. Srbija je spremna da dijalog uspe, ali ne na poniženje i dvostruke standarde. Nadam se da će dijalog dovesti do pravednog i trajnog rešenja, i da ćemo se svi okrenuti budućnosti - rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da bez zaštite nealbanaca "projektovani cilj bezbednog multinacionalnog društva" neće biti moguć. On je dodao da Srbija neće promeniti svoj stav o jednostranoj proglašenoj nezavisnosti Kosova i podsetio da su pregovori koji se vode u Briselu "statusno neutralni" i da neće dovesti do priznanja Kosova". On se zahvalio svim zemljama UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Tači: Uloga Srbije destruktivna

Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je Beograd da, kako je rekao, "rasformira paralelne strukture" na severu Kosova, naglašavajući da je "Kosovo suverena država" i da je taj proces "nepovratan". Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, Tači je poručio da Kosovo "neće biti mesto podela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske".

Po njegovim rečima, "uloga Srbije je destruktivna" i otežava bezbednosnu situaciju.

- Kosovo je sada priznato od strane više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer mnoge države su u procesu priznavanja nezavisnosti. Uveravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove građane - dodao je on.

Zarif: Dačić i Tači pozakali hrabrost

Šef UNMIK Farid Zarif označio je kao "istorijske" nedavne susrete najviših zvaničnika Beograda i Prištine i izrazio nadu da će i Beograd i Priština istrajati u nastojanju da postignu kompromis.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, Zarif je ocenio da su "uporni pregovarači" Ivica Dačić i Hašim Tači tokom dijaloga pokazali "hrabrost".

- Nadam se da će dve strane ostati uporne u naporima da postignu kompromise i pronađu ostvariva rešenja za obe zajednice na Kosovu - kazao je.

On je ocenio da je "postignut veliki napredak", ali i ukazao da je "došlo do izazova na terenu", navodeći kao primer rušenje srpskih nadgrobnih spomenika. Kako je rekao, zabeležano je "nekoliko incidenata", a korišćena je i "retorika koja raspiruje strasti i nekad ugrožava napore da se sporazumi koji su postignuti primene".

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA