NEMAČKI DEMOHRIŠĆANI: Stolica za Kosovo - Srbiji datum!

- Ukoliko bi došlo do takvog razvoja situacije, mi bismo u Bundestagu bili spremni da tolerišemo neispunjavanje nekih postavljenih dodatnih uslova - rekao je Hans Joahim Falenski, spoljnopolitički savetnik poslaničke grupe vladajuće CDU-CSU u nemačkom Bundestagu

  • 5

Spoljnopolitički savetnik poslaničke grupe vladajuće CDU-CSU u nemačkom Bundestagu Hans Joahim Falenski izjavio je da je najvažnije da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što bi kasnije značilo i mesto Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN), a u tom slučaju bi Bundestag bio spreman da odustane od nekih uslova postavljenih Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

- Najvažnije je da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što bi otvorilo put za međusobno uvažavanje, a kasnije uključilo i srpski pristanak na stolicu Kosova u UN. Ukoliko bi došlo do takvog razvoja situacije, mi bismo u Bundestagu bili spremni da tolerišemo neispunjavanje nekih postavljenih dodatnih uslova - rekao je Falenski u razgovoru za sutrašnju "Politiku".

Na pitanje u kojoj meri se poklapa sadašnje zaoštravanje stavova Demohrišćanske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU-CSU) oko uslova postavljenih Srbiji sa stavovima Vlade u Berlinu i Ministarstva spoljnih poslova, on je rekao da je odlučujuća reč poslanika.

- Poslednju reč u vezi sa nemačkim pristankom ili odbijanjem dodele datuma Srbiji neće dati kabinet (Vlade) ni Ministarstvo spoljnih poslova, već mi poslanici - rekao je Falenski.

Na pitanje "Politike" o stavu nemačke Vlade o uslovima demohrišćanskih poslanika, Ministarstvo spoljnih poslova je u zvaničnom dopisu redakciji saopštilo da Vlada ne komentariše izjave iz parlamentarnog okruženja.

- Savezna Vlada (Nemačke) obavestila je Vladu Srbije da je zakonom obavezana da u pogledu eventualne saglasnosti o početku pregovora deluje u saglasnosti sa odlukama Bundestaga, pa da je stoga mišljenje nemačkog Bundestaga od velikog značaja - navedeno je u odgovoru nemačkog ministarstva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nele011

    24. mart 2013 | 09:27

    ...deluje u saglasnosti sa odlukama Bundestaga...e moji politicari....pa ko vlada ovom drzavom, za koga je narod glasao i kome dao poverenje....

  • Planinac

    24. mart 2013 | 11:21

    Komentari koji imaju negativan odnosn prema politici Bundestaga, ne objavljuju se ,kao i moj predhodni komentar, ali i to je delo naše demokratije i politike.Čemu toliki strah od Nemačke ?.Nuisam mogao i nikada neću moći da kažem da šiptarima stolicu u UN jer se time poklanja deo teritorije Srbije onima koji su vršili i najgore zločine prema Srbima.

  • velikodusno

    24. mart 2013 | 11:53

    Bas su velikodusni. Kad Kosovo stigne do UN ispunicemo dodatne uslove, a onda glavna stvar. Da "velika" Srbija natera "male" Ruse i Kineza da postuju Bendestag i priznaju Kosovo, da se zna ko je glavni, pa ce tek onda da vide sta jos treba da ispunimo do 3000........ god. Dragi moji odlozite vi to kulturno na neodredjeno vreme i gledajte da dodju ti seici da malo ovoj zemlji i narodu krene, pa cemo onda da vidimo gde ce mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA