DRŽAVNI VRH O KIM: Preciznija rešenja u 8. rundi pregovora

Na sastanku u Predsedništvu Srbije uoči naredne runde dijaloga s Prištinom učestvovali su premijer Dačić, vicepremijer Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Marko Đurić

  • 1

Beograd će na narednoj rundi dijaloga s Prištinom istupiti sa preciznijim rešenjima za pitanje nadležnosti zajednice srpskih opština, najavio je savetnik predsednika Nikolića Marko Ðurić posle sastanka državnog vrha Srbije.

Ðurić je rekao da papiri koji su bili u opticaju tokom prethodne dve runde pregovora nisu sadržili minimum koji bi bio prihvatljiv za Srbiju. On nije mogao da kaže da li će 2. aprila biti postignut dogovor ili će dijalog biti nastavljen.

- Kada se dođe do rešenja koje državni vrh smatra prihvatljivim, o njemu će se izjasniti i Narodna skupština - rekao je Ðurić.

Predstavnici državnog vrha okupili su se uoči osme runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, zakazane za 2. april, u kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Na sastanak, koji je počeo oko 16.30 sati, u kabinet stigli su premijer Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Marko Ðurić.

Novinari ispred zgrade Predsedništva uočili su da je u zdanje na Andrićevom vencu stigao i ministar građevinarstva i urbanizna Velimir Ilić, ali nije poznato da li je učestvovao na sastanku.

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata, a sazvan je nakon 7. runde dijaloga u Briselu, na kojoj je ponuđen "non-pejper", neprihvatljiv za Srbiju.

Vicepremijer Vučić izjavio je da očekuje da Srbiji 2. aprila bude ponuđeno "bar nešto", pošto joj u prethodnoj "nije bilo ponuđeno ništa".

- Mi smo ponudili mnoge ustupke, koncesije i kompromise, a zauzvrat smo dobili ništa. Očekujemo ako ne mnogo, onda bar nešto od druge strane - poručio je Vučić.

Premijer Dačić ocenio je da Srbija mora dobro da odmeri snage i realnu politiku koju će da vodi. On je ponovio da Srbija insistira na zajednici srpskih opština koja će imati određenu ulogu i neće se svoditi na protokol i da se rešenje ne može tražiti u standardnim formama.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je pregovaračkom timu Beograda u dijalogu sa Prištinom predočen "non-pejper", koji je bio neprihvatljiv. Vulin je objasnio da se ne radi o zvaničnom dokumentu, već o pismu o namerama.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    25. mart 2013 | 19:15

    7-runda... Ponudili neprihvatljivo i to ne Siptari nego EU... Dacic nista ne prihvata ali moli da se sve odlozi do 2-og aprila... EU je uslisila molbu ... Trvenje levo desno kud cemo sta cemo... I sada kad su se nasli neuki, jos manje pametniji i Vucic - kao sada se izlazi sa "preciznijim" resenjima i sta sve ne pokusavaju da zamotaju... Cinjenica je da je sve to UZMI ILI OSTAVI... Tako da ce biti "NE" koje ce nas vratiti onih 30 godina na koje je Djindjic upozoravao... Drugacije ne moze!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA