EU traži da se sporazum o Kosovu uvede u srpske zakone

- Novi sporazumi bi teorijski mogli da se primenjuju kroz uredbe - rekao je bivši šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović

  • 6

Evropska unija će insistirati da se svi sporazumi Beograda i Prištine, koji bi mogli da budu dogovoreni u Briselu, uvedu u pravni život Srbije kao garancija da će biti sprovedeni u praksi.

Za to će pre svega biti neophodna promena Ustava, a do tada bi se nadležnosti države mogle preneti na srpske opštine izmenama Ustavnog zakona.

- Novi sporazumi bi teorijski mogli da se primenjuju kroz uredbe - rekao je za „Blic“ bivši šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović.

On navodi da se u pregovorima sada pokušava postići sporazum kojim bi se regulisale nadležnosti zajednice srpskih opština, a to više nisu tehnička pitanja, koja je moguće regulisati uredbama.

Dosadašnji sporazumi o kontroli prelaska administrativne linije, matičnim knjigama, katastru i o priznavanju univerzitetskih diploma regulisani su uredbama Vlade Srbije. Demokratska stranka Srbije još od oktobra prošle godine zahteva od Ustavnog suda da ispita zakonitost tih uredbi.

- Videli smo da današnja Vlada nastavlja posao prethodne vlade i DSS to smatra poražavajućim - smatraju u DSS-u.

Prema rečima sagovornika „Blica“, sada je najvažnije da se dogovor postigne, a onda neće biti tako teško da se pronađe forma za njegovu primenu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nele011

    1. april 2013 | 22:29

    sledece sto ce traziti je-da svi gradjani istetoviraju na celo Kosovo je drzava...citate li OVO vi pregovaraci, jel ovo po nekakvoj Povelji OUN, zakonima koji vladaju u civilizovanim drzavama.....gaze vam i satiru ponos i obraz naroda-jel vam nije zao tog naroda...

  • русија

    1. april 2013 | 23:33

    стоп сатанизацији србије

  • Vitomir KM

    2. april 2013 | 11:41

    Malo morgen....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA