POČELA OSMA RUNDA: Ključni razgovori za evropski put Srbije

Počeo je trojni sastanak u Briselu, a današnji dan smatra se ključnim, jer će EK predstaviti izveštaj o napretku Srbije, koji će obuhvatiti i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

  • 7

Osma runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, na kojoj bi ključno pitanje trebalo da bude autonomija za Srbe na Kosovu i Metohiji, počela je u 10,30 časova u Briselu.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton sastala se danas u Briselu sa kosovskom delegacijom koju predvodi premijer Hašim Tači, u okviru osme runde dijaloga Beograd-Priština, a prethodno se Eštonova sastala s delegacijom Beograda.

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, najavila je da je nakon odvojenih razgovora predviđen i trojni sastanak visoke predstavnice EU sa delegacijama Beograda i Prištine.

Hašim Tači je prilikom ulaska u zgradu EEAS-a izjavio da je spreman na postizanje sporazuma.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Državni vrh Srbije je juče postigao dogovor o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije, u kojoj će, pored premijera Dačića, ovog puta biti i vicepremijer Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

Tači je, pred polazak za Brisel, izjavio da neće biti lako postići sporazum i ponovio da zajednica srpskih opština neće moći da ima ni zakonodavna ni izvršna ovlašćenja. Prema Tačijevim rečima, cenu za eventualni izostanak sporazuma platiće Beograd, u vidu kašnjenja u procesu evropskih integracija.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je posle sedme runde dijaloga, 20. marta, izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak". Ona je izrazila uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju nastavak dijaloga Srbije i Kosova i nadaju se uspehu na današnjim razgovorima u Briselu.

U međuvremenu, Srbi za severa Kosova i Metohije već pripremaju odgovor za slučaj da u Briselu bude postignut dogovor koji njima ne bi odgovarao, najavljujući formiranje autonomije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitomir KM

    2. april 2013 | 11:39

    @alex: Ti ces biti uklet i proklet jer se tako olako odrices svoje istorije i porekla. Stidi se. Ti mislis da ce, ako kosovo ode, tebi biti bolje. Malo morgen prijatelju.

  • Vitomir KM

    2. april 2013 | 11:36

    Da Bog da pregovori ne uspeli.......

  • gasa

    2. april 2013 | 09:26

    Oni ce se ovih dana lepo nasetati po evropskim metropolama.a i klopa im nece biti losa.nego pustite vi to i ajde da mi uplatimo malo para za malu Tijanu.za ove se ja ne sekiram puno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA