TAČI: Srbija da prihvati realnost

- Želim da istaknem da nezavisno od sadašnjih teškoća, proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspelim. Nadam se da će Srbija prihvatiti realnost, a samim tim i sporazum - poručio je kosovski premijer

  • 28

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je kosovska delegacija bila spremna da prihvati sporazum sa srpskom stranom još u petoj rundi dijaloga, održanoj 4. marta.

On je istakao da se "nada da će Srbija prihvatiti realnost i samim tim i sporazum".

Na drugoj strani, skoro sve partije u Skupštini Srbije veruju da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni i da će dogovor ipak biti postignut. Eventualni neuspeh priželjkuje jedino Demokratska stranka Srbijekoja pozdravlja što je državni vrh odbio ponudu Brisela.

- Srpska strana je, kao što znate, zatražila dodatno vreme za konsultacije. Postizanje sporazuma nije samo za dobrobit Kosova, u korist jedne zajednice, već je za dobrobit evropeizacije celog regiona. Međutim, želim da istaknem da nezavisno od sadašnjih teškoća, proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspelim. Nadam se da će Srbija prihvatiti realnost, a samim tim i sporazum - poručio je kosovski premijer.

Tači je rekao da je svestan da nema lakih rešenja ni za bilo koju zemlju ili lidera.

- Međutim, svako od nas, kako u Prištini tako i u Beogradu, treba da gleda ka budućnosti, da ne ostanemo taoci prošlosti i da nadvladaju razum i smelost za odluku i postizanje sporazuma - smatra Tači.

Po njegovom mišljenju, zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude u saglasnosti s Ustavom i zakonima Kosova i neće imati izvršna niti zakonodavna ovlašćenja.

- Istovremeno, pravni sistem će biti jedinstven, prema kosovskim zakonima i na celoj teritoriji Kosova. Kosovo će imati jedan policijski sistem i komandni lanac. Policija će delovati prema kosovskim zakonima i prema kosovskoj institucionalnoj liniji - rekao je Tači.

On je naveo da će "ilegalne strukture bezbednosti biti potpuno rasformirane".

- Biće stvoreni uslovi za održavanje izbora u tri, eventualno četiri opštine na severu. Njih će organizovati i voditi OEBS na poziv institucija Kosova, dok će rezultate izbora overiti CIK Kosova - rekao je Tači.

On je dodao da će posle toga izabrani predsednici formirati zajednicu opština sa srpskom većinom.

VEĆINA STRANAKA ZA NASTAVAK DIJALOGA

Bez dogovora u Briselu u vladajućoj koaliciji nema mnogo optimizma za dalji uspeh, ali ima nade. Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije smatra da će dijalog biti nastavljen.

- Predstavnici Prištine govorili su da ne žele RS, ali žele rešenje u okviru Ustava Kosova i sada u tom okviru možda treba pokušati da se na ivici noža nađe neko rešenje, a da se uvaže legitimni stavovi i određeni elementi iz naše platforme - rekao je Ružić.

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun kaže da će Srbija nastaviti da rešava problem, da izgrađuje poziciju na spoljnopolitičkom planu koja će u jednom trenutku dovesti do toga da i druga strana bude spremna na kompromis, ali i ponavlja da "ispod ovoga što smo definisali kao minimum sigurno nećemo ići".

Najveća opoziciona stranka poziva vlast da nastavi pregovore, ali i da pred poslanicima položi račune. Poslanik demokratske stranke Goran Bogdanović očekuje da premijer u Skupštini kaže šta se desilo u Briselu i kakva je dalja budućnost pregovora.

- Ako nismo uspeli unazad nekoliko meseci da dođemo do kompromisa, ne vidim da bi to moglo da se dogodi u narednih sedam dana, iako bih iskreno voleo da dođe do toga - rekao je Bogdanović.

Ako pregovori i konačno dožive krah, za Liberalno demokratsku partiju je to dovoljan razlog za vanredne i parlamentarne i predsedničke izbore. Poslanik te stranke Bojan Đurić kaže da se vladajuća koalicija nalazi na razmeđi dva ključna pitanja na kojima je formirana i da je neuspeh očigledan.

- Ono što mora da se desi u narednih nekoliko dana je da dobijemo jasan odgovor da li je ovo kraj definitivno, ako jeste, to je krah državne poolitike u ovoj oblasti - rekao je Đurić.

Neuspeh pregovora za Demokratsku stranku Srbije pretstavlja svetlo u tunelu. Iz te stranke pozdravljaju što je prvi put posle 2008. godine Evropska unija čula da Srbija može da kaže "ne" nedostojnim i ponižavajućim ponudama.

- Drugo što je dobro, nema datuma, nema te fikcije zbog koje smo trčali za ovom trulom šargarepom. Datum vam je kao horizont, što više trčite za njim sve je dalji - kaže poslanik DSS Slobodan Samardžić.

(M. S. / Izvori: Agencije, RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzo

    4. april 2013 | 18:03

    Zao mi je sto su drugi zrtve vase gluposti.

  • Vitomir KM

    3. april 2013 | 21:41

    Srbija ce prihvatiti realnost tek kada ti i tvoji sunarodnici shvatite da je Kosovo i metohija nedeljivi deo Republike Srbije. Nemoj misliti da je gotovo, jos cemo se mi nositi......

  • dalibor

    3. april 2013 | 21:54

    Dobices ti realnost jednog dana! Imperije nisu nikad trajale dozivotno! Svaka imperija ima pocetak i kraj to je fisicki i matematicki logicno! A Americi kad dodje kraj u sklopi stim dolazi i vas KRAJ! Dobicete vi zbog svega ovoga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA