BRISEL: Prelazna uprava EU na severu Kosova

Spekuliše se da je visoka predstavnica EU predložila neku vrstu "erdutskog sporazuma", po kojem bi u budućoj zajednici srpskih opština sever imao privremeno drugačiji status dok ne prihvati kosovske zakone

  • 4

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton predložila je Beogradu i Prištini neku vrstu "erdutskog sporazuma", sa prelaznom upravom EU na severu Kosova i Metohije.

Uprkos nekim procenama da je preksinoć stavljena tačka na briselski dijalog koji je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poslednjih pet meseci vodila s premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem i da se novi pregovori očekuju tek 2014, navodno posle vanrednih izbora u Srbiji, u Briselu tvrde da još ništa nije gotovo i da je prerano za ocene da je proces neuspešan, piše "Danas".

Prema nezvaničnim saznanjima lista "Danas", Beograd i Priština dobili su rok da se do idućeg utorka, 9. aprila, izjasne o predlogu koji im je prekjuče iznet u Briselu. Kako se spekuliše, reč je o nekoj vrsti modela "erdutskog sporazuma" u promenjenim međunarodnim okolnostima, kojim se, između ostalog, predviđa prelazna uprava EU na severu KiM. To znači da bi u budućoj zajednici srpskih opština sever imao privremeno drugačiji status dok ne prihvati kosovske zakone.

Osim spora oko nadležnosti zajednice opština u oblasti pravosuđa i policije, Beograd i Priština na poslednjoj rundi dijaloga nisu mogli ni da se usaglase oko toga "šta je sever KiM", nezvanično tvrde izvori ovog lista. Srpska strana govori o četiri opštine - Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i severna Mitrovica, dok Priština tu pridodaje južnu Mitrovcu, kao i opštine Srbica i Vučitrn.

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, juče nije mogla da potvrdi saznanja lista, ali je izjavila da su pregovaračkim stranama predočeni "konkretni elementi za rešenje pitanja o kojima je razgovarano", pa da će Beograd i Priština, posle konsultacija "kod kuće" o svom stavu obavestiti Eštonovu, s kojom će i narednih dana biti u kontaktu.

Za sada se jedino zna da bi Eštonova trebalo da počne da piše izveštaj najkasnije 15. aprila kako bi bio spreman za zasedanje Saveta EU, koje počinje 22. aprila.

Diplomatski izvori spekulišu da će se naći način da se dođe do nekakvog neformalnog "trilateralnog" sastanka, što su posle osme runde najavili Dačić i Tači.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zzzz

    4. april 2013 | 09:31

    Nije nego. Videli smo kako je njihova uprava. Prvo preuzmu pa otmu. Oteraj te ih sve u PM kakva evropska unija daleko im lepa kuca.

  • Delije pi**ice

    4. april 2013 | 12:01

    Ako prihvate to je izdaja. Srbiji bi u ovom času koristilo da navijači naprave neki pičvajz na severu Kosova.

  • Vitomir KM

    4. april 2013 | 18:44

    Malo morgen eshtonova....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA