ĆOSIĆ: Nije se čula moja reč o Kosovu

- Sve što sam imao da kažem o KiM jasno i javno sam rekao i napisao u godinama iza nas. Zato ne želim u ovom trenutku da dajem nikakve nove poruke, niti procene. Odluka je na onima koji su za to nadležni - kaže akademik

  • 4

Akademik Dobrica Ćosić, srpski pisac i bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, povodom velike istorijske dileme pred kojom se ponovo našla Srbija, kaže da je sve što je imao da kaže o KiM jasno i javno rekao i napisao u godinama i decenijama koje su iza nas.

- Moje reči o Kosovu nisu se uvek čule tamo gde je trebalo. Zato ne želim u ovom trenutku da dajem nikakve nove poruke, niti procene. Odluka je na onima koji su za to nadležni - rekao nam je Ćosić.

A stavove o Kosovu i Metohiji pisac je iznosio još od 14. plenuma Centralnog komiteta 29. maja 1968, kada je počeo da upozorava na antijugoslovenske, velikoalbanske i šovinističke pojave u Pokrajini.

Posle 1981. i separatističke pobune na KiM, Ćosić je prvi put izašao s idejom o podeli Kosova. Taj vizionarski predlog potpuno je formulisao i sublimirao sve do 2004, kada je objavio knjigu "Kosovo".

Tada je ponovo javno predložio teritorijalno razgraničenje između Albanaca i Srba na Kosovu, na kompromisu istorijskog i etničkog prava.

Ćosić je izneo ideju da se razgraničenje sprovede referendumom srpskog i albanskog naroda, uz aktivnu saradnju SB UN, EU i SAD i da sporazumi dobiju međunarodno priznanje i garanciju.

Sažimajući taj predlog, pisac je poručio:

- Ako su bitku na Kosovu 1389. Turci dobili na bojištu, Srbi su je dobili u duhu. I Turci i Srbi su tu bitku u vremenu izgubili. Odgovornost za budućnost nalaže danas Srbima i Albancima da vekovnu bitku za Kosovo ne reše na bojištu, nego za zelenim stolom, sporazumom, poštovanjem prava jednih i drugih i osvetu zamene saradnjom. To je jedina mogućnost da i Srbi i Albanci ostanu pobednici na Kosovu - rekao je Ćosić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    5. april 2013 | 15:45

    Postoji jedan problem u tom predlogu razgranicenja, Siptari granice ne poznaju i ne priznaju ih, razmnozavaju se k'o zecevi, a to im je nacionalna politika! Gde se jedna porodica zapati, tu se, kao kancer, vrlo brzo razmnozavaju, dovlace rodjake i sire po teritoriji, na taj nacin odvajaju deo po deo teritorije...

  • sultan

    5. april 2013 | 15:50

    Kakav si ti šaban asmire ..

  • Asmir

    5. april 2013 | 15:35

    Izvinite a ko ste vi gospodine?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA