JANJIĆ: Beograd da precizira principe za sever Kosova

- Sigurno je da Beograd treba da shvati i prihvati deo dogovora, ali je primarni cilj da dogovore i osnovne principe za sever Kosova - smatra politički analitičar

  • 0

Politički analitičar Dušan Janjić rekao je za Telegraf da je u ovom trenutku za Beograd najvažnije da iskoristi ovaj položaj, bez obzira na to što se spekuliše o promeni pregovarača, kako bi precizirao principe za sever Kosova.

- Sigurno je da Beograd treba da shvati i prihvati deo dogovora, ali je primaran cilj da dogovore i osnovne principe za sever Kosova - rekao je Janjić, i naglasio da je nastavak pregovora neophodan.

On smatra da, kada su u pitanju zajednice srpskih opština, neke stvari treba bolje precizirati i treba ubaciti deo kojim EU preuzima odgovornost za sever Kosova.

- Poseban problem je severni deo KiM, jer on predstavlja i bezbednosno pitanje - naglašava analitičar za Telegraf.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović ne vidi ni jedan razlog da se promeni Ketrin Ešton sa pozicije glavnog pregovarača.

Ivanović ističe da je Sever KiM od početka subjekt pregovora i da su Srbi kompaktni u svojim zahtevima već 14 godina.

- I Vašington je postao svestan da se problem severa ne može rešavati silom, već isključivo uz saradnju Srba s terena - zaključuje za Telegraf Oliver Ivanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA