DOGOVOR U BRISELU NA VIDIKU: Priština ublažila stav, očekuje se postizanje sporazuma!

Nakon devete runde dijaloga Beograda i Prištine moguće je očekivati da dođe do postizanja kompromisa jer su kosovski zvaničnici došli u Brisel sa znatno ublaženim stavovima

  • 3

Nakon devete runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu pod patronatom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, najverovatnije, doći će do dogovora dve strane, saznaje Telegraf.rs!

Kako saznaje naš portal iz dobro obaveštenih izvora, Priština je pod naletima diplomatske ofanzive Beograda popustila u svojim dosadašnjim tvrdim stavovima i vrlo je moguće da dve strane dođu do kompromisnog rešenja.

- Prema najavama iz Prištine, Hašim Tači je spreman na kompromis i na popuštanje u svojim stavovima, a prema prvim informacijama oni su svoje "crvene linije" u nekim segmentima spustili čak i ispod Ahtisarijevog plana, te nije nemoguće da kompromis bude postignut - kaže naš sagovornik.

Da je sporazum izvestan, nagovestio je i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović u izjavi za B92 da Srbija očekuje povoljniju ponudu iz Brisela i dodao da je nagoveštaje o tome dobio od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je pred današnji susret da je definisano nekoliko pitanja koje Beograd smatra veoma važnim.

- Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument - rekao je Dačić.

Prema saznanjima našeg portala, u Prištini se očekuje da će danas biti sporazum postignut sa Beogradom u Briselu, a među međunarodnim krugovima na Kosovu kruži ista priča da će se danas postići dogovor oko nadležnosti Srba na severu Kosova, kao i nadležnosti zajednice srpskih opština jer je on, navodno, već pretpreo "manje modifikacije" i prihvatljiv je za obe stane.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi, takođe, očekuje potpisivanje sporazuma.

- Kod obe strane vladaju razum i logika zbog napretka u integracionim procesima ka Evropskoj uniji. Sve je izvesnije da će večeras napokon biti postignut dogovor, možda ne u svim sferama koje su predviđene, ali u konceptu kreiranja relakasacije odnosa koji će proizvoditi i buduće dogovore, a koji će opet proizvseti i mogućnost realizacije projekata koje će predložiti srpska strana na Kosovu u sferi privrede, policije, zakonodavstva i prostornog planiranja - ocenjuje Šeholi.

Iz EU su, takođe, optimisti kada je u pitanju postizanje dogovora, a baronesa Ešton je u pisanoj izjavi pre dijaloga rekla da je pozvala premijere Srbije i Kosova, Ivicu Dačića i Hašima Tačija, na novi sastanak u Briselu da postignu kompromis.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    17. april 2013 | 15:55

    Mogu se sad dogovoriti o bilo cemu, zbog tog carobnog datuma. Medjutim za punopravnog Clana EU bice uslov priznanje kosova imetohije i tu nam je Mat!

  • Hill

    17. april 2013 | 15:53

    Ne znam sta da ocekujem od ovoga.Srbima severno od Ibra treba pomoc u smislu drzavnih institucija,kao naprimer zdravsto,policija,pravosudje i obrazovanje...Bez toga mi smo na gubitku jer se ne moze ocekivati da Kosovke vlasti budu neutralne jer nisu neutralna vlast,vec Albanska.

  • paja

    17. april 2013 | 18:12

    mislim da je kosovo prodato a da nas samo zavlace kao da smo retardirani..u evropsku uniju cemo kad i kongo...siptari sta god da potpisu nece ispostovati jer srbi juzno od ibra po tzv ustavu kosova imaju sva prava a zive u getu i bore se bukvalno za goli zivot..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA