Ljaljić: Sprovođenje sporazuma je teži deo

- Moramo da nađemo ono što je najmanji zajednički sadržalac, jer bi najveći gubitnici bili upravo oni (Srbi) ako bi preduzeli korake koji su protiv državne politike - poručuje ministar u Vladi Srbije

  • 3

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da će sprovođenje sporazuma iz Brisela biti "teži deo posla". Ljajić je dodao da bi bilo najgore da dođe do razilaženja stavova kosovskih Srba i Vlade Srbije po tom pitanju.

U izjavi za RTS, Ljajić je rekao da su svi svesni da će sprovođenje sporazuma biti teško, ali da je njegovo postizanje veliki korak napred, zbog čega se danas Srbija u svetu prepoznaju po dobru.

- Dobrom delu međunarodne zajednice pokazali smo da teške probleme možemo da rešavamo na demokratski način i da smo promenili matricu političkog ponašanja. I u međunarodnoj zajednici su svesni poteškoća koje mogu da uslede, ali je, pre svega, u našem interesu da se sporazum sprovede - rekao je Ljajić.

Govoreći o predstojećem sastanku Srba sa severa Kosova i državnog vrha Srbije, Ljajić je rekao da bi najgore što može da se desi bilo da dođe do razdvajanja stavova države i kosovskih Srba.

- Moramo da nađemo ono što je najmanji zajednički sadržalac, jer bi najveći gubitnici bili upravo oni (Srbi) ako bi preduzeli korake koji su protiv državne politike. Iskustvo je pokazalo da je to nemoguća misija i moramo da nađemo strpljenja i načina da ih ubedimo da je ovo jedini ispravni put i nastavak borbe za kosovske Srbe na drugi način. Nije stavljena tačka, ovo je zarez - rekao je Ljajić.

Komentarišući zahteve za raspisivanje referenduma o tom pitanju, Ljajić je rekao da bi imalo smisla ulagati vreme i novac u te aktivnosti samo ako će Srbi s Kosova prihvatiti njegove rezultate.

- Svi drugi razlozi su protiv - rekao je Ljajić i dodao da je ovo trenutak kada političke elite treba da preuzmu odgovornost, iako to nije prijatno ni za Vladu ni za pregovarače.

Potpredsednik Vlade je dodao da ne veruje da bi eventualno raspisivanje referenduma trebalo da se iskoristi i za promenu Ustava, jer je to krupno političko pitanje koje zaslužuje širu debatu parlamentarnih političkih partija.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Образован

    27. april 2013 | 21:49

    Tek se spremamo za nepostovanje vaseg sporazuma

  • Aleksandar KM

    27. april 2013 | 21:40

    Nikada ga necete ni sprovesti,izdaja ne prolazi.

  • ARade

    28. april 2013 | 12:21

    Samo se plasim da se ne probudim jednog od narednih dana i shvatim da sam samo sanjao san u kojem vlada stvarno radi svoj posao u korist vecine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA