NIKOLIĆ: Srbija može mnogo da nauči od Izraela! (FOTO)

- Vi imate izreku: ''Sledeće godine u Jerusalimu!'' Za neke naše ljude ona glasi: ''Sledeće godine na Kosovu!'' - rekao je predsednik Srbije

  • 8

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji danas započinje dvodnevnu zvaničnu posetu jevrejskoj državi sastankom sa predsednikom Izraela Šimonom Peresom, istakao je da postoje "mnoge istorijske paralele između Srba i jevrejskog naroda".

- Srbija ima mnogo da nauči od Izraela, ne samo kako se voli svoja zemlja, već kako da se stvori zemljište od peska, kako da se razvije visoka tehnologija, kako da se nahrani svoj narod - rekao je predsednik Srbije.

Kako je kazao, oba naroda bila su pod stranom okupacijom i izložena proterivanju: "Vi imate izreku: ''Sledeće godine u Jerusalimu!'' Za neke naše ljude ona glasi: ''Sledeće godine na Kosovu!''"

U intervjuu "Džeruzalem postu", koji će u potpunosti biti objavljen u petak, Nikolić je, takođe, rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos "užasnom pritisku" s kojim se zemlja suočava.

Nikolić je, takođe, izrazio bojazan da će Iran nastaviti napore da razvije svoj nuklearni program, uprkos nastojanjima Zapada da ga zaustavi.

- Iran će nastaviti svoj program. Ja ne vidim želju tamo da se zaustavi njihov program, čak i kada bi njihovi prijatelji savetovali da to urade - kazao je.

Predsednik Srbije je u trodnevnoj poseti Izraelu i palestinskim teritorijama i sastaće se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, predsednikom Kneseta Julijem Edelštajnom, ministrom poljoprivrede Jairom Šamirom i predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, kao i grčkim jerusalismikim patrijarhom Teofilom III.

U srpskoj delegaciji su i ministar poljoprivrede Goran Knežević i savetnik predsednika Marko Đurić.

Predsednik Srbije će obići i Zid plača, Crkvu Svetog Groba, Crkvu Svetog Arhandjela Mihaila, Crkvu rodjenja Isusa Hrista, kao i Manastir Sveti Sava Osvešćeni.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    29. april 2013 | 12:18

    Ajde Tomo, laba ti, postedi nas svojih zakljucaka. Smeskaj se i rukuj se, ali ne otvaraj vise usta.

  • Mici

    29. april 2013 | 11:02

    Da pogotovo o neo fashizmu!

  • Vrabac

    29. april 2013 | 14:36

    Izarel nam moze biti znacajan partner u ovom trenutku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA