VUČIĆ: Nismo imali koristi od odnosa Tadić-Josipović!

- Problem je nas Srba što nismo razumeli šta se u Evropi i svetu promenilo nakon pada Berlinskog zida. Ni ja nisam razumeo, izvinjavam se - kaže vicepremijer Srbije

  • 0

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić smatra da Srbija nije imala nikakve koristi od dobrih odnosa hrvatskog predsednika Ive Josipovića sa bivšim srpskim predsednikom Borisom Tadićem, a da sumnja da je koristi imala i Hrvatska.

U intervjuu zagrebačkom "Globusu", Vučić je ponovio da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata, i dodao da "ne razume veselje Hrvata", napominjući da je u ratovima devedesetih bio na strani svog naroda.

- Problem je nas Srba što nismo razumeli šta se u Evropi i svetu promenilo nakon pada Berlinskog zida. Ni ja nisam razumeo, izvinjavam se i kriv sam zbog toga svom narodu - rekao je on.

Kad je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, Vučić je istakao značaj unapređenja ekonomskih veza jer, kako je rekao, "što god dve zemlje radile na području ekonomije, dobro je da to bude jedinstven projekat, a ne da ga posebno radimo u obe zemlje".

- Mislim da postoji velik obostrani interes da napravimo novu železničku prugu Beograd-Zagreb, da napravimo ozbiljnu železnicu i ozbiljne vozove jer je to važno i za jedne i za druge - rekao je Vučić, ističući da će se u zajedničkom izlasku na međunarodnom tenderu dobiti mnogo povoljniju cenu nego ako svako radi pojedinačno.

Na pitanje hoće li Srbija u NATO, Vučić je ponovio stav da Deklaracija o neutralnosti ne dozvoljava Srbiji da uđe u NATO, ali i da ne zna hoće li se to promeniti ili neće.

- Srbija mora graditi savezništva na zapadu da ne bi bila sama na vetrometini. Na želim učestvovati u drugačijoj politici, jer je to ugrožavanje opstanka Srbije - rekao je on.

Kad je reč o političkim akterima u regionu, Vučić je kazao da predsednika RS Milorada Dodika poštuje kao nosioca te funkcije shodno poštovanju Dejtonskog sporazuma od strane Srbije.

- RS vidim kao deo BiH i puštujem integritet BiH, ali vidim da su razlike kod Srba i Bošnjaka vrlo velike - rekao je, ističući da je "poreklom Srbin iz Bosne, a ne Bosanac, kako je rekao Toma Nikolić".

Na pitanje o predsedniku SNV Miloradu Pupovcu rekao je da bi voleo da izbegne odgovor, i napomenuo: "On se uvek aktivno uključivao u politiku Srbije, a ja ne bih da kažem nijednu reč o Srbima u Hrvatskoj u smislu političke ocene."

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA