FILE: Ključna primena sporazuma sa Prištinom

- Mi od početka samo pomažemo, ali Beograd i Priština su stvarni vlasnici ovog procesa - rekao je evropski komesar za proširenje

  • 0

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio za Radio slobodnu Evropu da je usvajanje plana za primenu Briselskog sporazuma veoma važno za dalje korake Srbije u EU integracijama.

- Mi od početka samo pomažemo, ali Beograd i Priština su stvarni vlasnici ovog procesa - kazao je File za Radio slobodnu Evropu, govoreći o dijalogu koji je 19. aprila rezultirao parafiranjem sporazuma o normalizaciji, za koji je rekao da je prilično sadržajan.

EU sada želi, dodao je on, da pomogne da se, uprkos neslaganjima oko implementacije, sporazum i sprovede.

- Plan implementacije je izuzetno važan, kao što je i važno da Beograd i Priština počnu sa implementacijom - rekao je File, i podsetio da je to od posebne važnosti za Beograd, jer će zemlje članice EU krajem juna odlučivati o početku pregovora o članstvu sa Srbijom.

On je rekao da je za zemlje članice, koje će o pregovorima odlučivati konsenzusom, veoma važno da se usvoji plan i učine prvi koraci u primeni sporazuma.

Komesar je na pitanje da li se uskoro može očekivati da članice EU koje nisu priznale Kosovo to uskoro učine rekao da ovu odluku treba prepustiti tim državama.

File je odbio da spekuliše kada bi Srbija mogla da postane punopravna članica EU rečima da nema kristalnu kuglu, ali je podsetio da je od zahteva za članstvom do prijema u EU Hrvatskoj trebalo više od 10 godina.

- Sa jedne strane imate administraciju u Srbiji koja je veoma poznata po svojoj efikasnosti, a sa druge strane posao oko priključenja postaje sve zahtevniji - ukazao je komesar, dodajući da nije reč o promeni pravila igre, nego o zahtevu da se postojeća pravila striktno poštuju.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA