VUČIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Zajedno ćemo proći kroz muke sporazuma

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova dogovoreno da se koordinišu buduće akcije

  • 14

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je odbornicima srpskih opština sa severa Kosova i Metohije da "briselski sporazum podrazumeva bolne i teške stvari, ali da će ih proći zajedno".

Vučić je u razgovoru sa odbornicima porveo nešto više od četiri sata, nakon čega je oko 21:30 napustio Kosovsku Mitrovicu:

- Zadovoljan sam što mi je bilo omogućeno da saopštim stavove Srbije, najvećeg broja građana Srbije, zadovoljan sam što mislim da većina razume da zajednički moramo da nastavimo da radimo i učestvujemo u svim procesima što se videlo po reakcijama odbornika - rekao je Vučić.

- Notorna je laž da sam se bilo kada hvalio briselskim sporazumom. Svaki dan govorim da je to težak sporazum, koji nosi mnogo problema za srpski narod, ali koji je bio jedini mogući u datom trenutku. Unapred kažem, biće još teških i bolnih stvari, muka kroz koje ćemo morati, uveren sam, da prođemo zajedno - rekao je Vučić.

Na samom ulazu u zgradu Tehničkog fakulteta oko stotinu građana protestvovalo je uzvikujući "Izdaja" i tražeći da im se Vučić obrati. Oni su nosili transparente na kojima piše "Odlazite okupatori" i "Ne damo Kosovo i Metohiju".

U Kosovskoj Mitrovici su primećene jake snage bezbednosti, najviše iz redova Civilne zaštite koji su inače u velikom broju rasporedjeni i duž magistarlnog puta od Leposavića ka Kosovskoj Mitrovici.

Sednici, koja se održava na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, prisustvovalo je 99 odbornika od ukupno 112 i 27 članova opštinskih veća. Najglasniji su bili odbornici radikala i DSS-a, a došlo je i do polemike između Vučića i narodnog poslanika Marka Jakšića.

Sastanak sa odbornicima bio je otvoren za javnost.

- Srbija više ne sme da juriša u poraze, srpski narod na Kosovu ima jednu vladu i jednu državu i to je odgovor onima koji bi da Sitnica, Lab i Ibar ponovo teku mutne i krvave - rekao je Vučić i dodao da je garant spovođenja sporazuma Evropska unija.

On je naveo da je sporazum "najbolji i najpametniji način da se spreči stvaranje 'Velike Albanije'".

Mogao bih da navedem mnogo razloga protiv sporazuma, ali postoji jedan važan i veliki razlog za sporazum, a to je da je sporazum jedini način da Srbija opstane, da postoji i da ostanemo ujedinjeni u rešavanju pitanja naše budućnosti. Srbija nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Srbija nema i neće tražiti drugi narod na Kosovu i Metohiji.

Jedno od pitanja ticalo se dokumenata za Srbe na Kosovu, koje je Vučić označio kao jedno od težih, oko kojeg će se još "lomiti koplja".

On je podsetio da je u okviru sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) uvažen zahtev za srpske registracije.

- Srbija želi da sa svojim narodom i predstvanicima svog naroda ne samo da razmišlja, već i da deluje u budućnosti. Srbija nema drugi narod. Nadam se da u usijanim glavama ima dovoljno onih koji razumeju da nemaju mogućnost da menjaju Srbiju, posebno Vladu, imajući u vidu raspored političkih snaga - rekao je Vučić.

On je, posle sastanka sa predsednicima opština sa severa Kosova, rekao da je postignut dogovor o koordinisanju budućih akcija i zajedničkom delovanju.

Vučić je, pre zajedničkog ručka, objasnio da je sa predsednicima opština razgovarao iako ne dele ista uverenja, da su se dogovorili da koordinišu buduće akcije i da zajednički deluju.

- Naš narod na Kosovu i Metohiji veruje u državu, a mi niti hoćemo, niti možemo da menjamo svoj narod - rekao je Vučić.

On je dodao da će vlada raditi u naboljem interesu ne samo Srbije, odnosno cenralne Srbije, već i u interesu naroda na Kosovu i Metohiji.

- Tamo gde se naši stavovi budu razlikovali uvek ćemo tražiti zajednički jezik - poručio je Vučić.

Posle sastanka s Vučićem predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović, potvrđujući da je postignut dogovor o nastavku saradnje, rekao je: "nemamo rezervnu državu i moramo zajedno".

On je dodao da će sastanak Vučića sa odbornicima četiri opštine biti dobra prilika da oni postave pitanja i da izraze sve svoje strahove i neodumice.

Vučić je uoči posete Kosovskoj Mitrovici rekao da ne očekuje da odbornici sa severa Kosova danas prihvate sporazum.

- Ali očekujem razumevanje i poštovanje odluka Skupštine i Vlade - kaže prvi potpredsednik Vlada Srbije.

Prethodno je prvi potpredsednik u razgovaru s vladikom Teodosijem istakao da država čini najviše što može za svoj narod, dok je episkop raško-prizrenski kazao da briselskim sporazumom nije sve gotovo i da je dolazak Vučića ohrabrenje za sve u pokrajini.

Ovo je, inače, bio treći razgovor Vučića s predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije o briselskog sporazumu, a u delegaciji vlade je danas i direktor Kancelarije za KiM u ostavci Aleksandar Vulin.

(S. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pecanac

    12. maj 2013 | 15:38

    napolje iz SVETE SRPSKE ZEMLJE

  • Velko

    12. maj 2013 | 17:27

    Očekujem poštovanje odluke Srkupštine i Vlade kaže Vučić. Narod od njega očkuje da poštuje Ustav Srbije. To je starije i obavezujuće.

  • стрептомицин

    12. maj 2013 | 15:41

    Другачије речено нису прихватили издајнички "споразум".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA