BILT: Očekujem luksemburško DA Srbiji

Šef švedske diplomatije se nada da će ministarski savet doneti pozitivnu odluku o Srbiji i poručio da se proces proširenja EU mora nastaviti

  • 0

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je danas, uoči zasedanja ministarskog saveta u Luksemburgu, da se nada da će savet sutra doneti pozitivnu odluku o Srbiji i da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

- Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i veoma je važno da ih ispoštujemo - izjavio je Bilt novinarima dolazeći na sastanak koji danas i sutra okupilja 27 ministara inostranih poslova članica EU.

Na pitanje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za Srbiju, Bilt je kratko odgovorio: "Da".

- Moramo ostati na kursu, a ne da svaki čas idemo napred-nazad - rekao je ministar i dodao da je proširenje jedan od najuspešnijih političkih procesa i da je donelo mir i prosperitet u regionu.

Ministri će se danas mahom baviti temama koje nisu vezane za proširenje, ali će neformalno biti reči i o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Ova tema je zvanično na dnevnom redu sutra, a predviđeno je da Savet već sutra do podne usvoji zaključke koji će tri dana kasnije biti usvojeni na samitu šefova držav i vlada u petak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA