MERKEL: O pristupu Srbije EU u januaru!

Nemačka kancelarka je u Bundestagu poručila da prethodno mora doći do potpune normalizacije odnosa sa Kosovom, a potvrda o napretku očekuje se u decembru

  • 6

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Bundestagu da prva konferencija o pristupu Srbije Evropskoj uniji može da bude održana u januaru, tek posle potvrde u decembru o napretku u sprovođenju procesa implementacije briselskog sporazuma.

Ona je na plenarnoj sednici Bundestaga ocenila da su bez sumnje i Srbija i Kosovo proteklih meseci postigli odlučujuće napretke u normalizaciji odnosa.

- Ali bez sumnje sporazumi moraju da budu sprovedeni. Proces normalizacjie mora se nastaviti i pre pristupa Srbije EU, mora doći do potpune normalizacije odnosa sa Kosovom - rekla je kancelarka.

Bundestag je danas, glasovima vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije, dao saglasnost da nemačka vlada na sutrašnjem sastanku Saveta EU može da glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine.

"Ako Savet EU u decembru potvrdi potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji, sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova, onda se u januaru može održati pristupna konferencija", navodi se u zaključku Bundestaga.

Nemački Bundestag posebno naglašava da je potrebno potuno raspuštanje sprskih paralelnih struktura na severu Kosova i, umesto toga, stvaranje novih struktura u oblasti sigurnosti i pravosuđa Kosova koje podležu političkoj konktroli i finansiranju samo od strane kosovske vlade.

Zahteva se, takođe, i detaljni uvid svih srpskih plaćanja institucijama na Kosovu, održavanje slobodnih i fer lokalnih izbora na Kosovu, kao i potpuno sprovođenje svih prethodnih rezulatata procesa dijaloga, u šta posebno spada neometan pristup kosovske granične policije i carinika graničnim postajama na severu Kosova.

Šef Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum izjavio je da će Srbija morati još dugo da čeka na datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Istovremeno, šefovi država i vlada zemalja članica EU okupiće se danas u Briselu na dvodnevnom zasedanju.

Samit, koji počinje danas posle podne, tek pred kraj zasedanja u petak odlučivaće o datumu početka pregovora sa Srbijom, na osnovu preporuka koje su šefovi diplomatija zemalja članica juče uputili nakon sastanka u Luksemburgu.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JR

    27. jun 2013 | 09:55

    Ova Merkelova ni da je reinkarnacija Hitlera nebi nas ovako je . . la . Upravlja žena celom Evropom , gde je tu ravnopravnost polova?

  • Чича Шумадинац

    27. jun 2013 | 09:51

    Ајде бре више, дајте датум, можда ћемоп мање да гледамо забрилнута лица Свемогућег Вучића, Екселенције Томе и Обавезног Дачића... пита е човек да ли иду кући уопште, деси се на 5~6 канала истовремено, неко рече, бојим се да отворим фрижидер - искоричиће неко од њих, богами управу је, што је много баш је много, добро глуме као спасиоци Србије, просто жао чевеку како се муче, мислим се, како смо до сада опстали без ове тројке.

  • Моша

    27. jun 2013 | 11:40

    Значи подиже се лествица по педесети пут!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA