EU ne sme da uslovljava Srbiju Kosovom

Na neformalnom sastanku predsednika Srbije, Hrvatske, Češke i Slovačke, Vaclav Klaus i Ivan Gašparovič podržali su evrointegracije Srbije

  • 1

Predsednici Češke i Slovačke Vaclav Klaus i Ivan Gašparovič snažno su podržali integraciju Srbije i Hrvatske u EU, istakavši da dalji evropski put Srbije ne sme biti uslovljen Kosovom.

- Bez obzira na naše stavove o politici EU, mi smo na današnjem sastanku izrazili snažnu podršku članstvu Hrvatske u EU i budućem članstvu Srbije. Vrata EU ne smeju da budu zatvorena, već se mora pružiti prilika svakoj zemlji koja želi da učestvuje u procesu evrointegracije. To je naš jasan stav - poručio je Klaus na konferenciji za novinare u Pragu, posle sastanka sa predsednicima Srbije i Hrvatske Borisom Tadićem i Ivom Josipovićem.

Gašparovič je istakao da Srbija mora da bude ocenjivana na osnovu onoga što je postigla na planu ispunjavanja evropskih standarda.

Tadić je, zahvalivši se Češkoj i Slovačkoj na snažnoj podršci, rekao da bi svima u EU trebalo da bude jasno da "Srbija ne sme da bude uslovljavana Kosovom", posebno kada se ima u vidu to da je učinila sve kako bi omogućila funkcionisanje sistema u jugoistočnj Evropi, uključujući tu i regionalno predstavljanje Prištine, ali tako da ne prizna Kosovo.

Govoreći o stavu Srbije kada je reč o članstvu u EU, Tadić je naveo da je to "politička investicija", koja ima i pozitivne i rizične elemente.

- Ipak, Srbiji ono iznad svega donosi korist - naglasio je Tadić.

Josipović je na pitanje da li deli stav o neuslovljavanju Srbije Kosovom odgovorio da za sticanje statusa kandidata priznavanje Kosova nije bilo uslov.

- Videćemo dalji tok događaja, ali podsećam da je Hrvatska na putu ka EU morala da ispuni i određene političke uslove i siguran sam da će to učiniti i Srbija - rekao je Josipović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    18. februar 2012 | 19:04

    Predsednici Češke i Slovačke podržali evrointegracije Srbije http://t.co/xbbKZuZ0

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA