File čestitao Srbiji SSP

Evropski komesar za proširenje ocenio je da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koristan i za Srbiju i za EU

  • 3

Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Srbiji stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocenivši da je Srbija time korak bliže EU.

File je ocenio da je dan stupanja sporazuma "kamen međaš na putu Srbije ka EU, a SSP je koristan za obe strane".

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije stupa na snagu 1. septembra, budući da je EU 24. jula izvestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.

Komesar je u saopštenju za medije izdatom ovim povodom ocenio da se Srbija već uhodala u izvršavanju obaveza iz SSP zahvaljujući glatkoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma, što je bio važan parametar kada je Srbiji u junu dodeljen datum početka pregovora o pridruživanju.

U saopštenju se izražava očekivanje da će puna primena SSP pojačati već postojeće pozitivne efekte Prelaznog sporazuma i podseća se da je izvoz Srbije u zemlje EU samo tokom protekih jedanaest meseci porastao za 4,8 odsto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU od 2009. porastao dva i po puta i trnutno iznsi 500 miliona evra.

- S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na privredu - smatra File.

Komesar je na kraju poručio da će SSP pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim subvencijama i zaštita potrošača.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rankovic

    1. septembar 2013 | 16:00

    Smaras, idi Filuj nekom drugom te evropske gluposti...u Srbiji si provaljen.

  • Sandra

    1. septembar 2013 | 17:40

    I dobro sve je to lepo, a kada narod moze ocekivati boljitak?

  • Boljitak

    2. septembar 2013 | 04:00

    Nema boljitka niti ce ga biti, dovoljno ljudi zna sta je "evropska unija"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA