Građanska inicijativa Srpska: CIK Kosova prihvatila izmenjeni naziv srpske liste

Umesto Građanska inicijativa Srbija, jedinstvena lista koja se prijavila za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, zvaće se Građanska inicijativa Srpska

  • 7

Jedinstvena lista kosovskih Srba odlučila je da promeni naziv sa kojim će da nastupi na lokalnim izborima 3. ovembra. Umesto Građanska inicijativa Srbija, jedinstvena lista koja se prijavila za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, zvaće se Građanska inicijativa Srpska.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija prihvatila je izmenjeni naziv srpske liste, potvrdio je načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić.

- Mi i dalje stojimo pri tome da oni nemaju nikakvog zakonskog osnova da nam menjaju ime, međutim, da bismo ostali u igri do kraja, mi ćemo ime iz imena Srbija promeniti u ime srpska. To ime i dalje ukazuje na našu čvrstu vezu sa Vladom, tj. Republikom Srbijom - kaže Vladeta Kostić, nosilac liste u Gračanici.

Odluka CIK-a loš je politički signal, kaže ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

- U dogovoru sa Srbima na KiM prihvatićemo tu odluku, nevoljno, ali je prihvatimo, zato što hoćemo da izađemo na izbore, zato što ne damo da nas Priština spreči da preuzmemo, sve ono što treba da preuzmemo na KiM i ne damo neko drugi odlučuje u naše ime - rekao je  Vulin.

 

I listi Olivera Ivanovića "Srbija, demokratija, pravda"stigao je prigovor na ime. Predstavnici liste još nisu odlučili da li će menjati ime, već traže od CIK-a da pojasni na osnovu kog zakona i pravila zahtevaju promenu imena.

"Mi očekujemo odgovor koji će nam u dogledno vreme pojasniti nejasnoće i na osnovu tog odgovora ćemo mi zasedati i odlučiti da li da uopšte prihvatimo takve sugestije, da li da promenimo svoj naziv ili da odustanemo od izbora", kaže Oliver Ivanović.

Zahtev za promenu imena CIK objašnjava navodom da politički subjekt ne ispunjava sve kriterijume utvrđene Zakonom o opštim i lokalnim izborima i pravilnikom te komisije.

- Ostalo je da se za 33 poltička subjekta provere podaci. Još danas imamo zakonski rok za kontrolisanje tih materijala što su nam doneli politički subjekti - kaže Miradije Mavrići, direktorka Kancelarije CIK-a za registraciju učesnika izbora.

Odluka CIK-a, smatra Vulin, puno govori o situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosu privremenih institucija u Prištini prema Srbima. Čini se, navodi, da ne postoji želja da se svi podjednako integrišu kao i da se ne dozvoljava da Srbi preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

(Telegraf.rs / Tanjug, RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dalibor

    15. septembar 2013 | 09:28

    Dokle ce vise albanci da nas maltretiraju i ponizavaju? Jel postoji u Srbiji barem jedan covek koj hoce da brani nasu zemlju?

  • стрептомицин

    15. septembar 2013 | 10:37

    Издајници којима је највише до било какве функције, прихвстиће све само да се баве политиком и имају привилигеје. Како друго објаснити да се овим чином дефинитивно легализује шиптарска власт и признаје независност. Али то је заслуга Дачића и она два превртача... А Срби блеје у фарму. Овакав народ и јесте за фарму, тамо му је место!

  • Bogoje

    15. septembar 2013 | 11:30

    Pa pricase da se nece na izbore ako se trazi promena imena(kazandzija,dramoser i okrugli),evo ti narode moj ovako isto oni nisu priznalu Kosmet. Ko im veruje ili je lud ili je u pitanju lova-trece nema no pretekla je Srbija i od drugih satrapa i ove ce poslati na groblje-istorijsko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA