RUMUNIJA OTIMA VLAHE SRBIJI! Tomislav Nikolić: Nećemo to dozvoliti!

Rumunija već godinama pokušava da vlašku manjinu prikaže kao rumunsku i tim pitanjem ucenjuje Srbiju za podršku na putu Beograda ka EU. - Srbija to neće dozvoliti - kaže predsednik Srbije

  • 48

Sve češće pominjanje "vlaškog problema" i pokretanje tog pitanja od strane Rumunije preti da blokira evropski put Srbije, a moglo bi i da poremeti odnose Beograda i Bukurešta, dok Tomislav Nikolić poručuje da Srbija neće prihvatiti asimiliranje vlaške manjine.

Vlasi u Srbiji imaju status naionalne manjine od 2003. godine, a za razliku od vojvođanskih Rumuna, ne izjašnjavaju se na isti način. Jedni smatraju da im je matična zemlja Rumunija, drugi Srbija, jedni kažu da govore rumunski, drugi vlaški.

U istočnoj Srbiji, na popisu, kao pripadnici vlaške nacionalne manjine izjasnilo se 33.000 građana ove zemlje. Na istom popisu kao Rumuni se izjašnjavaju njih 2.800.

Rumunija već godinama pokušava da vlašku manjinu prikaže kao svoju i tim pitanjem namerava, kako Telegraf saznaje, da koči evropski put Srbije. Tako Bukurešt, osim dobro poznatog "stopiranja" odluke da se Srbiji dodeli status kandidata za EU, već godinama drži i blokiran Sporazum o asocijaciji u Senatu zbog tog pitanja.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da Srbija sa svim zemljama u regionu ima dobre odnose, ali i istakao da postoji namera Bukurešta da vlašku manjinu u Srbiji prikaže kao svoju.

- Nažalost, postoji tendencija da Rumunija prikaže vlašku manjinu kao rumunsku. To Srbija ne može da dozvoli, jer nije u interesu te manjine - rekao je Nikolić.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu za Telegraf da vlaško pitanje neće narušiti odlične odnose koje Srbija i Rumunija imaju.

- Beograd i Bukurešt imaju tradicionalno dobre odnose. Rumunija nije i neće priznati Kosovo i Metohiju, pa ni pitanje vlaške manjine neće narušiti dobre odnose koje dve zemlje dugo održavaju - kažu u ministarstvu.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, po izbijanju ovog pitanja, izjavio da Srbija nikada nije asimilovala manjine i da ne veruje da je predsednik Rumunije Trajan Basesku imao nameru da nešto ružno kaže o Srbiji jer je "lider nama izuzetno prijateljskog naroda".

Radiša Dragojević, predsednik Vlaškog nacionalnog saveta, je takođe Vlah ali on za Telegraf.rs ističe da je njegova matična zemlja Srbija i da govori vlaški za koji kaže da ima sličnosti sa rumunskim jezikom ali i bitne razlike.

Dragojević smatra da je problem na koji ukazuje Rumunija izmišljen, da ne postoji, da je fabrikovan.

- Problem je u želji Rumunije da nas poistoveti sa rumunskom nacionalnom manjinom, jednostavno da nas kao kategoriju izbriše, da nas asimilira i proglasi Rumunima. To mi ne prihvatamo - kaže Dragojević.

Poslednjih meseci, rumunska država uz pomoć međunarodne zajednice sve svoje kapacitete koristi da Vlahe prevede u Rumune! U škole se uvodi rumunski jezik, na lokalnim televizijama se uvode rumunske emisije, odobravaju se projekti direktno vezani za rumunizaciju ovog dela Srbije, delegacije rumunskih predstavnika iz Srbije se primaju na najvišem nivou u Bukureštu, odobravaju im se svi vidovi pomoći, sve u nameri da Rumuni dokažu da smo mi Vlasi Rumuni, a Srbiji da ništa ne zna ili neće da zna o ovoj velikoj ujdurmi i mogućoj opasnosti u bliskoj budućnosti.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malo upućena u problematiku

    18. septembar 2013 | 19:31

    Još pre nekoliko godina poželeh da skapiram ko su Vlasi a ko su Rumuni i da generalno saznam nešto više o istoriji naših suseda. Tako mi preporučiše knjigu od rumunskog istoričara Njegu Djuvara, disidenta koji je za vreme Čaušeskua morao da emigrira u Francusku i jedan je od retkih stranaca koji je član njihove Akademije nauka. On u svojoj knjizi Kratka istorija Rumuna za mlade kaže da su Rumuni nastali kao nacija tek onda kada su se četiri različita plemena medju kojima su jedno bili i Vlasi toliko stopili da su počeli da govore jednim jezikom. To bi značilo da su Vlasi ustvari pra Rumuni i stariji od Rumunske nacije. Vlasi koji žive u Srbiji se nisu "pomešali" već su zadržali svoj jezik i običaje, iako su hrišćani imaju mnogo toga i paganskog. Treba da su ponosni na to što su i treba to da sačuvaju. Na žalost i sami su zbunjeni i čini mi se da mnogima služe samo za manipulaciju. Rumuni u Vojvodini su nešto drugo i u Vojvodini nema (puno) Vlaha (ili ih nema uopšte).

  • ироничар

    18. septembar 2013 | 21:59

    NAPROTIV SVIM KOMENTARIMA IZNAD. Nisu mi hteli objaviti komentar pa evo opet ću... Svaka čast Rumunima što ne daju malim kvazi narodima da im otimaju jezik, kulturu i istoriju ... kao što to mi dozvoljavamo svakim buvama i šaki jada. Vlasi potiču od provincije Vlaške u Rumuniji... Vlaška je takođe bila prva srednjovekovna država Rumuna pored Moldavije... Moldavci i Vlasi oće da budu danas nešto drugo.. ali Rumuni se trude da suzbijaju to i svaka čast! ... A mi Srbi (uvek jugosloveni za bratstvo i jedinstvo uvek) imamo sad Crnogorce, pa Bosance pa Bošnjake, pa Jugoslovene, pa Gorance pa ne znam šta sve još... i svi oni imaju pravo da preko našeg jezika i naše istorije kroje svoju i otimaju naš identitet te ga svojataju, + država Srbija demokratska im sve priznaje.. zato i imamo najviše manjina nacionalnih u Evropi. I uopšte se ne opterećujemo što Crna Gora vrši kulturni genocid nad Srpstvom u Crnoj gori i precrtava i novokomponuje svoj identitet izmišljajući novi. . . a ovi naši ljudi sa srpskim imenima i prezimenima što se izjašnjavaju za Vlase, bolje da se izjasne kao Srbi nego koje im je poreklo od ne znam kog kolena... bezveze.... Zato još jednom SVAKA ČAST Rumunima što čuvaju svoj identitet... i ne pušta kvazi narodićima da im ga kvare, ko je nama kriv što mi nismo nikada to činili, pa mi ne umemo ni ajvar da zaštitimo .... Srbijo moja crna...

  • maxim

    18. septembar 2013 | 20:38

    Vlasi Srbije su Rumuni po govoru, narodnoj kulturi, mitologiji, pesmama, muzici, veri, praznoverju, magiji, jelima, narodnoj nosnji, itd. To se uviđa kad se napravi uporedjenje sa narodnom rumunskom kulturom i jezikom, a ne sa knjizevnim rumunskim jezikom, jer su Vlasi Srbije obrazovani na srpskom, a ne na sopstvenom jeziku. Na sopstvenom, rumunskom, jeziku vecina Vlaha Srbije su nepismeni, a govore, narocito ako su vise obrazovani, ili srpski ili mesavinu srpskog i vlaskog (to jest rumunskog). Na sopstvenom jeziku, odvajkada, svi Vlasi (to jest Rumuni, Aromuni, i Istrorumuni) sebe nazivaju jednim ili drugim oblikom naziva Romanus (Rimljanin). Taj naziv se ocuvao u narodu od Rimskog Carstva -- nikako nije bio izumljen tek u XIXom veku, odnosno kad je Rumunija nastala sjedinjenjem Vlaske i Moldavije. Sigurno znamo, iz najranijeg pisma na vlaskom (to jest rumunskom), da su se na sopstvenom jeziku Vlasi iz srednjovekovne drzave Vlaske sebe nazivali Rumunima a svoju zemlju Rumunskom. Nazivi Vlah i Vlaska su egzonimi: tako su ih stranci nazivali, a ne oni sami sebe. Na istorijskim vlaskim jezicima sopstveni naziv Vlah je tudjica. Na vlaskom Vlah se kaze Rumun, Aromun ili Ramar, zavisno da li govorimo o Rumunima, Cincarima ili Cicima. A da li se Rumun gramaticki pravilno pise Român, Romîn, Rumîn, ili Rumân, to je pitanje pravopisa i lokalnog izgovora . A svi pravopisi su po prirodi u izvesnoj meri proizvoljni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA