• 48

RUMUNIJA OTIMA VLAHE SRBIJI! Tomislav Nikolić: Nećemo to dozvoliti!

Rumunija već godinama pokušava da vlašku manjinu prikaže kao rumunsku i tim pitanjem ucenjuje Srbiju za podršku na putu Beograda ka EU. - Srbija to neće dozvoliti - kaže predsednik Srbije

  • 48

Sve češće pominjanje "vlaškog problema" i pokretanje tog pitanja od strane Rumunije preti da blokira evropski put Srbije, a moglo bi i da poremeti odnose Beograda i Bukurešta, dok Tomislav Nikolić poručuje da Srbija neće prihvatiti asimiliranje vlaške manjine.
Vlasi u Srbiji imaju status naionalne manjine od 2003. godine, a za razliku od vojvođanskih Rumuna, ne izjašnjavaju se na isti način. Jedni smatraju da im je matična zemlja Rumunija, drugi Srbija, jedni kažu da govore rumunski, drugi vlaški.

U istočnoj Srbiji, na popisu, kao pripadnici vlaške nacionalne manjine izjasnilo se 33.000 građana ove zemlje. Na istom popisu kao Rumuni se izjašnjavaju njih 2.800.
Rumunija već godinama pokušava da vlašku manjinu prikaže kao svoju i tim pitanjem namerava, kako Telegraf saznaje, da koči evropski put Srbije. Tako Bukurešt, osim dobro poznatog "stopiranja" odluke da se Srbiji dodeli status kandidata za EU, već godinama drži i blokiran Sporazum o asocijaciji u Senatu zbog tog pitanja.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da Srbija sa svim zemljama u regionu ima dobre odnose, ali i istakao da postoji namera Bukurešta da vlašku manjinu u Srbiji prikaže kao svoju.
- Nažalost, postoji tendencija da Rumunija prikaže vlašku manjinu kao rumunsku. To Srbija ne može da dozvoli, jer nije u interesu te manjine - rekao je Nikolić.
U Ministarstvu spoljnih poslova kažu za Telegraf da vlaško pitanje neće narušiti odlične odnose koje Srbija i Rumunija imaju.
- Beograd i Bukurešt imaju tradicionalno dobre odnose. Rumunija nije i neće priznati Kosovo i Metohiju, pa ni pitanje vlaške manjine neće narušiti dobre odnose koje dve zemlje dugo održavaju - kažu u ministarstvu.
Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, po izbijanju ovog pitanja, izjavio da Srbija nikada nije asimilovala manjine i da ne veruje da je predsednik Rumunije Trajan Basesku imao nameru da nešto ružno kaže o Srbiji jer je "lider nama izuzetno prijateljskog naroda".

Radiša Dragojević, predsednik Vlaškog nacionalnog saveta, je takođe Vlah ali on za Telegraf.rs ističe da je njegova matična zemlja Srbija i da govori vlaški za koji kaže da ima sličnosti sa rumunskim jezikom ali i bitne razlike.
Dragojević smatra da je problem na koji ukazuje Rumunija izmišljen, da ne postoji, da je fabrikovan.
- Problem je u želji Rumunije da nas poistoveti sa rumunskom nacionalnom manjinom, jednostavno da nas kao kategoriju izbriše, da nas asimilira i proglasi Rumunima. To mi ne prihvatamo - kaže Dragojević.
Poslednjih meseci, rumunska država uz pomoć međunarodne zajednice sve svoje kapacitete koristi da Vlahe prevede u Rumune! U škole se uvodi rumunski jezik, na lokalnim televizijama se uvode rumunske emisije, odobravaju se projekti direktno vezani za rumunizaciju ovog dela Srbije, delegacije rumunskih predstavnika iz Srbije se primaju na najvišem nivou u Bukureštu, odobravaju im se svi vidovi pomoći, sve u nameri da Rumuni dokažu da smo mi Vlasi Rumuni, a Srbiji da ništa ne zna ili neće da zna o ovoj velikoj ujdurmi i mogućoj opasnosti u bliskoj budućnosti.
(D. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stasa

    Vlasi su Vlasi a ne rumuni,naj stariji narod na teritoriji Srbije,mirni i povuceni,zato svi rade sa njima sta hoce,al nece valjati ako se dignu...

  • roshkonji

    1.Gospodine predsednice Nikolicu, Srbija i Srpske vlasti asimiliraju Vlahe vec nekoliko vekova i osim Srbije niko drugi nema nameru da asimilira Vlahe. 2. Ako su Vlasi Rumuni onda je Rumunija njihova maticna drzava i njima pripadaju manjinska prava po svim standardima koji vladaju trenutno u Evropi. 3. Ako Vlasi nisu Rumuni onda su Autohtoni narod cija je maticna drzava Srbija i u tom slucaju im osim prava na ocuvanje nacionalnog jezika, kulture i tradicija pripadaju i ona prava koja su rezervisana za konstitutivne odnosno drzavotvorne narode u skladu sa nesumnjivim doprinosom koji sudali u stvaranju drzave Srbije. To podrazumeva na primer i teritorijalnu autonomiju, neku vrstu Vlaske Pokrajine u Srbiji. Razmislite o tome. Sa postovanjem

  • Mile

    Da je vlasima dobro u Srbiji ostali bi tamo da žive. Istočna Srbija je ostala pušta. Docice šiptari tamo da žive.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima