Šta čeka Srbiju posle pobede Angele Merkel?!

Prema mišljenju analitičara i političara, jučerašnji rezultati izbora u Nemačkoj neće promeniti ništa bitno u pregovorima Srbije na putu ka Evropskoj uniji

  • 4

U Nemačkoj su u nedelju završeni izbori za 18. saziv Bundestaga, a prema rezultatima glasanja demohrišćani kancelarke Angele Merkel dobili su 42,8 odsto glasova i tako postali najjača politička opcija u državi.

Prema mišljenju analitičara i političara, njen izbor neće promeniti ništa bitno u pregovorima Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je građanima, nakon preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora koji su nagovestili pobedu njenih demohrišćana, "četiri bolje godine za Nemačku", ali i dodala da je još prerano da se govori o velikoj koaliciji.

Britanska agencija Rojters navodi da je Merkel pobedu svoje stranke ocenila kao "super rezultat" i zahvalila partiji, glasačima i suprugu, ali je rekla da je prerano diskutovati o koalicionim opcijama dok ne budu objavljeni konačni rezultati.

Ona je danas, dan nakon pobede, izjavila da nema potrebe za promenom politike Nemačke prema Evropi, pa tako ni prema Srbiji.

Međutim, pojedini komentatori smatraju da bi Nemačka mogla usvojiti i nešto blaži stav prema evropskim partnerima, uz dalje insistiranje na reformama u zamenu za pakete pomoći prezaduženim članicama, prenosi agencija AP.

Stručnjaci su jedinstveni u stavu da politika Nemačke prema Srbiji neće biti drastično menjana u narednom periodu, kao i da će od daljih koraka političkog rukovodstva naše zemlje zavisiti brzina učlanjivanja naše zemlje u "porodicu evropskih naroda".

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je za Telegraf.rs da se politika zvaničnog Berlina neće drastično menjati i ističe da će umnogome zavisiti od razvoja situacije na prostoru Kosova i Metohije.

- Razgovori za priključenje Evropskoj uniji su počeli sa pitanjem Kosova i Metohije i sa njime će se završiti. Trenutni stav Nemačke je da Srbija ne čini dovoljno brze korake kako bi primenila sporazum iz Brisela i to je nekoliko puta jasno stavljeno do znanja. Ukoliko predstojeći izbori u toj pokrajini budu završeni bez problema i bez ikakvih ekscesa, možemo očekivati neko poboljšanje. U protivnom možemo očekivati i u narednom periodu negativan stav Nemačke prema ispunjavanju obaveza Srbije za priključenje EU- rekao je Simić.

On navodi da je ovakav stav izvestan nezavisno od stranaka koje će sačinjavati vladajuću koaliciju nakon održanih izbora u ovoj zemlji.

- S kim god da partija kancelarke Merkel sklopi sporazum, ovakav stav Nemačke je izvestan, tako da praktično za Srbiju održani izbori nemaju poseban značaj, jer će sve u odnosima dve zemlje biti nepromenjeno - ocenjuje on.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm kaže da rezultati nemačkih izbora sigurno neće doneti promene politike Berlina prema Srbiji i podseća da sve stranke trenutno zastupljene u Bundestagu žele da se što pre otvore pristupni pregovori sa Srbijom.

- Postoji veliki konsenzus među političkim strankama da Srbija treba da postane deo EU što je pre moguće. Rezultat ovih izbora nije toliko važan za Srbiju - ocenio je on.

On je ocenio da je dobar ishod parlamentarnih izbora u Nemačkoj to što je zabeležen porast izlaznosti u odnosu na prošle izbore.

Što se tiče izgleda buduće vlade,Vilhelm je rekao da je to trenutno nepredvidvivo i da će sve zavisti od toga da li će Slobodarska stranka (FDP) preći cenzus.

- Prognoze kažu da neće preći cenzus, ali ta prognoza je još nesigurna - objasnio je Vilhelm.

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić posle izbora u Nemačkoj očekuje nastavak partnerskih odnosa Srbije sa tom zemljom i korektan odnos Nemačke prema procesu evrointegracija Srbije.

Ukazujući da je Nemačka veoma značajna zemlja za proces evrointegracija Srbije, Ružić naglašava da se ništa kapitalno neće promeniti, ali da očekuje i nešto relaksiraniju orijentaciju prema politici proširenja EU.

- Što se tiče nas i tog implusa koji može da ima na proces evrointegracija, moram reći da kada je Nemačka u pitanju oni imaju konstantu u spoljnoj politici po pitanju bilo čega što je strateški važno za njih, a da smo mi strateški važni za Nemačku, to već znamo duži niz godina - kaže Ružić.

On je napomenuo da je Nemačka prethodnih godina uložila više od dve miliajrde evra u Srbiju i da je ta zemlja najveći spoljno-trgovinski partner Srbiji.

Sa Ružićem se slaže i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije u pregorima sa EU. Ona ne očekuje veliku promenu u odnosu prema Srbiji, već snažnu podršku u narednim fazama evropskih integracija naše zemlje.

- Ne očekujem da će Nemačka promeniti stav podrške koji ima prema Srbiji - tvrdog uslovljavanja ili snažnog uslovljavanja koje ja ne posmatram pežorativno. Uslovi da se priključite jednom klubu jesu uslovi koje klub sam pravi i na osnovu toga ocenjuje da li ste ih ispunili. To insistiranje na ispunjavanju kriterijuma za članstvo će apsolutno ostati - rekla je Miščević.

Ona je, međutim, navela da će ostati i ogromna finansijska i materijalna pomoć Nemačke, donacije iz te zemlje, programi podrške institucijama, pomoć da pregovore sa EU Srbija vodi što brže i efikasnije.

Miščević je rekla da se od izbora u velikoj i značajnoj evropskoj državi kao što je Nemačka, očekuje mnogo u smislu dublje i dalje integracije, ali i solidarnosti u doba ekonomske krize.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    23. septembar 2013 | 16:30

    ШТА ОЧЕКИВАТИ ОД НЕМАЦА ? ЈЕДНОСТАВНО "" НИШТА ДОБРО"" ЗА СРБИЈУ И СРПСКИ НАРОД !!!! РАЗМИСЛИТЕ ВРЛО ДОБРО ДА СУ НАС ЧАК У ЗАДЊИХ СТО ГОДИНА ТРИ ПУТА НАПАДАЛИ ЗВЕРСКИ УБИЈАЛИ ,ДА БИ У ОВОМ ЗАДЊЕМ РАТУ ПЛАНСКИ РЕЖИРАЛИ ДА СМО МИ ТЕРОРИСТИ У СВОЈОЈ РОЂЕНОЈ ЗЕМЉИ И САД КАД ЗНАЈУ ГДЕ СУ ИМ ДЕДЕ ЗАВРШИЛИ У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ НЕ ВЕРУЈЕМ ДА СЕ ПО НАШУ ЗЕМЉУ ДОВРО ПИШЕ ! ШТО НИЈЕ АДОЛФ ХИТЛЕР УСПЕО , УСПЕЛА ЈЕ ЗАТО "" ЕВРОПСКА УНИЈА""СА НЕМАЧКОМ НА ЧЕЛУ И СТВАРАЊЕ ПОТЛАЧЕНИХ НАРОДА ТЈ" ПОСЛУШНИХ СЛУГА !

  • ssss

    23. septembar 2013 | 17:49

    @Dasoni. Na nasu zalost potpuno si u pravu, a na jos vecu zalost dobices more dislajkova i to od Srba.

  • ssss

    24. septembar 2013 | 23:28

    Nije strasno, nadao sam se gorem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA