SKANDAL: Jedini naslednik kneza Miloša nije pozvan na njegov pomen! (FOTO) (VIDEO)

Na obeležavanje 153. godišnjice smrti Miloša Obrenovića u Sabornoj crkvi koje je priredila Vlada nije pozvan jedini naslednik loze Obrenovića, princ Slobodan Jakovljević

  • 8

U organizaciji Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas je u Beogradu, u Sabornoj crkvi, obeležena 153. godišnjica smrti Miloša Obrenovića, vođe Drugog srpskog ustanka i utemeljitelja dinastije Obrenović.

Ovaj događaj obeležen je bez prisustva princa Slobodana Jakovljevića, jedinog pravnog naslednika loze kneza Miloša, koji, kako Telegraf saznaje, nije ni bio pozvan na pomen!

Pomen knezu Milošu služio je vikar patrijarha Srpske pravoslavne crkve Jovan Ćulibrk uz sasluženje sveštenika Saborne crkve. Lovorove vence na grobnicu u kojoj počiva knez Miloš položili su predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Međutim, Vlada Srbije, kao organizator ovog pomena, napravila je veliki propust jer na godišnjicu smrti kneza Miloša nije pozvan njegov naslednik princ Slobodan Jakovljević, kao jedini pravi naslednik loze Obrenovića.

Predsednik Saveta kraljevsko-kneževske kuće Obrenović Dragan Vučinić za Telegraf potvrđuje da ni princ Slobodan i niko iz kneževske kuće nije pozvan na 153. pomen knezu Milošu.

- To je stvarno sramota za državu, da pravi pomen najvećem vladaru kojeg je Srbija imala, a da skroz zaboravi i ne pozove jedine prave i pravne naslednike loze Obrenovića i samog kneza Miloša koje je čitav svet priznao - kaže Vučićević.

Prema njegovim rečima Srbi, Vlada Srbije, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, kao i predsednik države Tomislav Nikolić dobro su upoznati s postojanjem princa Slobodana, njegovim aktivnostima, kao i pravu kojim on raspolaže kao naslednik "slavne loze Obrenovića".

- U stalnim smo kontaktima s Dačićem, Vučićem i Nikolićem. Oni izuzetno dobro znaju za postojanje princa Slobodana Jakovljevića kao naslednika Obrenovića, kao i da on živi ovde, u Srbiji, i čudno mi je da je on zaboravljen - tvrdi predsednik Saveta kraljevsko-kneževske kuće Obrenović.

Podsetimo, Opštinski sud u Gornjem Milanovcu, kome je predsedavala sudija Biserka Novaković, doneo je 2004. rešenje kojim se utvrđuju naslednici i srodnici porodice dinastije Obrenović, po kome su braća Srboljub i Slobodan Jakovljević iz Gornjeg Milanovca i Beograda proglašeni za zvanične naslednike loze čiji je osnivač slavni knez Miloš.

Srboljub Jakovljević iz Gornjeg Milanovca, rođen 26. 12. 1941. u Kalimanićima, i Slobodan Jakovljević iz Beograda, rođen 31. 10. 1948. u Gornjem Milanovcu, zvanično su od 2004. naslednici dinastije Obrenović i kao takvi, po automatizmu, nasledili su i titulu princa.

- Ja sam direktni potomak gospodara Jakova Obrenovića, koji je polubrat Miloša Obrenovića i najstariji od braće Obrenović, 6. koleno. Zvaničan zahtev sudu da mi se prizna to pravo podneo sam 2003. godine, a 2004. sam sudski proglašen za naslednika slavne loze. Prikupljao sam dokumentaciju više od sedam godina, veoma teško sam do njih stizao jer su mnogi bili namerno uništeni, a neki od njih su bili i sakriveni - rekao je princ Slobodan u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf.rs.

Knez Miloš Veliki vladao je od 1815. do 1839. godine i od 1858. do 1860. godine i bio je jedan od najznačajnijih novovekovnih srpskih vladara. Za predvodnika Drugog srpskog ustanka izabran je na Cveti, 23. aprila 1815. godine, u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Vladavinu Miloša Obrenovića obeležili su postepeno uspostavljanje autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva, kao i zavođenje lične vlasti i sukobi sa političkim protivnicima.

Bio je veliki protivnik donošenja Ustava koji bi ograničio njegovu apsolutnu vlast, ipak 1835. biva donet Sretenjski ustav, nakon čega počinje zaoštravanje unutrašnje političke krize koja kulminira 1838. godine donošenjem takozvanog Tuskog ustava i abdiciranjem kneza Miloša.

Nakon svrgavanja kneza Aleksandra Karađorđevića, knez Miloš se po drugi put našao na srpskom prestolu, i to od 1858. i tu je bio do svoje smrti 26. septembra 1860. godine.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Правда

    26. septembar 2013 | 21:02

    Слава Милошу Великом и династији Обреновић!Недостојни смо наследници државе коју си створио.

  • Tamara

    27. septembar 2013 | 00:29

    Barem jednog princa da imamo koji zna srpski..

  • gedzovan

    27. septembar 2013 | 00:25

    Jedina prava srpska dinastija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA