VELJA ILIĆ O 5. OKTOBRU: Pre 13 godina nisam sebe video pored Dačića i Vučića!

Lider Nove Srbije i jedan od nosilaca promena 5. oktobra ekskluzivno za naš portal govori o tome gde je Srbija danas, gde je trebalo da bude, kao i o tome zašto su propuštene šanse

  • 10

Ministar građevine i lider Nove Srbije Velimir Ilić u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf.rs, povodom trinaeste godišnjice 5. oktobra, govori o tome gde se danas Srbija nalazi, o propuštenim šansama, kajanju, o razlozima neulaska u vladu Zorana Đinđića, kao i o tome da tada nije mogao ni da zamisli da će jednog dana činiti vlast sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem.

  Gde se Srbija danas nalazi, 13 godina posle demokratskih promena, a gde je trebalo da se nađe?

- Srbija je danas na totalno suprotnom putu. Danas se borimo da uvedemo zemlju u EU, da je finansijski stabilizujemo, da suzbijemo nezaposlenost, krenuli smo u totalni obračun s nagomilanom korupcijom, a da je sreće i pameti bilo to smo sve mogli da uradimo još 6. oktobra. Mi, nažalost, nismo iskoristili svoju šansu koju smo tada objektivno imali. Kao da nije bilo dovoljno snage i volje da se sve stvari sprovedu do kraja i da danas mi razgovaramo o Srbiji koja je već članica EU i u kojoj se normalno živi.

Na koje stvari konkretno mislite kada kažete da je propuštena šansa?

- Znate, mi smo 2000. godine imali potpunu podršku da srušimo Slobodana Miloševića, njegov režim i da potpuno promenimo Srbiju. Međutim, krenula je korupcija, urađena je loša i pljačkaška privatizacija, lideri stranaka DOS-a su se posvađali i nismo iskoristili ono što smo realno u tom momentu mogli, uz podršku sveta, a to je da uvedemo zemlju u EU, da sredimo stanje u državi, privatizujemo firme kako valja, sačuvamo srednji stalež... I meni je, iskreno, jako žao zbog toga.

  Vi ste jedini lider od stranaka koje su činile DOS 2000. godine koji je i danas na vlasti?

- Mogu samo da kažem da sam ponosan na tu činjenicu i zahvalan svim ljudima i prijateljima koji su me podržali u nameri da uđem u Vladu Srbije i da menjam stvari. Razlog što sam ja jedini od lidera DOS-a koji je i danas na vlasti je taj što nisam napustio ideje i san koji su nosile petooktobarske promene. Ja te ciljeve nikada nisam menjao i neću. Uvek ću se boriti za demokratiju kao što sam i tada, kao i za normalnu, bogatu i upošljenu Srbiju.

  Koji su stvarni razlozi što Velimir Ilić, udarna igla promena 5. oktobra, nije ušao u vladu Zorana Đinđića?

- Tačno je da sam imao ponudu da uđem u Vladu Srbije i svi su to i očekivali, čak smo i pregovore vodili. Ali, kad sam video ko sve u nju ulazi i ko će sve biti ministar, shvatio sam da tu za mene mesta nema. Jednostavno, nisam bio zadovoljan kadrovskim rešenjima.

  Danas ste, ipak u Vladi Srbije, ministar ste građevine. Što ste sada prihvatili tu ponudu?

- Da mi je neko 5. oktobra rekao da ću nekada biti u vlasti s Ivicom Dačićem, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, ne bih mu verovao i najverovatnije bih tada odustao. Međutim, danas je to drugačija stvar. Desila se promena u glavama tih ljudi i meni je jako drago zbog toga. Rejting i podrška koju ova Vlada Srbije ima u svetu i kod građana, a koja se može porediti s onom koju je imao Zoran Đinđić, sve govori. Ova vlada s Vučićem i Dačićem na čelu će uvesti Srbiju u EU, izboriti se protiv korupcije i kriminala, srediti stanje u finansijama i državi i uraditi sve ono što 5. oktobra nismo uradili.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    5. oktobar 2013 | 11:55

    Jajaro

  • стрептомицин

    5. oktobar 2013 | 11:38

    Све сами лопови и гологузија. Сада су добро накрадени и постали су "елита". Један од најтрагичнијих датума у српској историји, где су амерички плаћеници и пар залуђених директно отпочели уништавање Србије, које је пред крајем.

  • стеван

    5. oktobar 2013 | 11:55

    Sta sve radi vlast I novac! Gospodin Ilic kao da nije nikad bio niti ucestvovao u pljacki naroda posle 5. oktobra, sta se promenilo -nista samo su Ivica I kompanija shvatili da se nacin rada I prevare mora promeniti i uskladiti sa novim dobom i EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA