VEĆ 13 GODINA OD PROPASTI SNA: 5. oktobar - dan koji se u Srbiji nije dogodio!

Srbija i posle trinaest godina od petooktobarskih promena žali za propuštenom šansom da se država iz korena promeni, uđe u EU, iskoreni korupcija... San i dalje živi, ali kod koga?

  • 32

KAKO JE PROPAO JEDAN SAN! Pre trinaest godina skoro milion ljudi izašlo je na ulice Beograda i demonstracijama srušilo režim Slobodana Miloševića, koji je te večeri, ipak, priznao poraz od lidera Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

Ipak, kako kaže lider Nove Srbije Velimir Ilić za Telegraf, taj datum je jedna velika propuštena šansa da se ostvari dugogodišnji san o modernoj Srbiji u EU!

Danas, trinaest godina posle demokratskih promena u Srbiji, politička scena izgleda potpuno drugačije. U opoziciji su gotovo sve stranke koje su činile tadašnji DOS, a od tadašnjih lidera samo je Velimir Ilić u ministarskoj fotelji, dok se na vlasti opet nalazi Socijalistička partija Srbije.

Ilić kaže da mu je i danas, trinaest godina od svrgavanja Miloševića, i dalje najiskrenije žao što je Srbija tada propustila veliku šansu da postane normalna država.

- Bila je to lepa prilika da od Srbije stvorimo uređenu, upošljenu i bogatu Srbiju u EU, za šta smo imali podršku čitavog sveta. Međutim, stvari su se otrgle kontroli i nije urađeno baš ništa, a za narod i državu izgubljeno je dragoceno vrme - ističe Ilić, i dodaje da se on ideja i snova o postpetooktobarskoj Srbiji nije odrekao.

Premijer Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić kaže da je to što su tada socijalisti smenjeni bilo dobro za njegovu stranku.

- Hvala im što su nas srušili 2000. godine. Žao mi je što nas nisu ranije srušili, jer ne bismo stigli da napravimo tolike greške u devedesetim godinama i pre bismo se vratli na vlast - naglašava Dačić, i dodaje da se treba ostaviti prošlosti.

DOS je pre 13 godina odlučio da, zbog lažiranja izbornih rezultata, od 24. septembra organizuje svakodnevne protestne šetnje i blokade puteva, u nameri da Miloševića natera da prizna izborni poraz i povuče se sa vlasti.

U ranim popodnevnim satima, 5. oktobra, deo okupljenih građana pokušao je da uđe u Skupštinu SRJ, u čemu su ih sprečile jake policijske snage pomoću suzavca. Oko 17 sati, građani su, ipak, uspeli da zauzmu Skupštinu. Nepun sat kasnije, demonstranti su upali i u zgradu RTS.

Nešto kasnije, lideri DOS-a građanima su saopštavali da je, zahvaljujući velikim građanskim demonstracijama protiv Miloševićevog režima, DOS uspeo da proglasi pobedu na predsedničkim izborima.

Sukobi 5. oktobra odneli su dve žrtve. Jasmina Jovanović, aktivistkinja DSS-a, poginula je u nesreći kada je pala pod bager, a Momčilo Stakić preminuo je od srčanog udara. U sukobu s policijom povređeno je 65 građana.

Iako je Srbija u demokratiju formalno zakoračila zajedno sa ostalim republikama bivše SFRJ, prvi demokratski izbori, po evropskim standardima, održani su 23. decembra 2000. i bili su tekovina petooktobarskih promena.

Na tim izborima je, posle dvomesečne vladavine “prelazne vlade”, koju su činili predstavnici DOS-a, Srpskog pokreta obnove i Socijalističke partije Srbije, volja građana izražena u oktobru konačno dobila svoje uobličenje u sastavu parlamenta i vlade na čijem čelu se našao prvi demokratski premijer posle 1945. godine Zoran Ðinđić.

Šta vi mislite − gde je Srbija pogrešila u ovih 13 godina i zašto nije tamo gde je želela da ode tog 5. oktobra?

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    5. oktobar 2013 | 00:33

    Sad kad vidim da nas je predvodio Velja Ilic shvatam koliko sam bila mlada,glupa i naivna.

  • najprovokator

    5. oktobar 2013 | 00:57

    Da sam znao kakva gologuzija i lopovi dolaze na vlast ne bih nikada rušio Slobu i embargo..pa danas čistačica u školi ne moze da se zaposli, a da nije preko kombinacije..unakazili su ekonomiju,izgubili teritoriju,rasulo,korupcija,mito..zanimanje političar ne znači voditi zemlju,znači napraviti kombinaciju da uzmeš pare za peto koleno..ljudi,dokle više?

  • Svensson

    5. oktobar 2013 | 00:34

    Kakva je ovo nemacka operacija bila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA