SRPSKI MINISTRI ZA TELEGRAF: Čitajte Vujakliju, Gorski vijenac i Brankicu Stanković!

Ministri u Vladi Srbije za naš portal, a pred Sajam knjiga u Beogradu, govore koje su to knjige koje bi trebalo da pročitate i imate u svojoj maloj kućnoj biblioteci

  • 8

Najposećenija kulturna manifestacija u Srbiji − Međunarodni beogradski sajam knjiga počeo je u nedelju 20. oktobra, a Telegraf.rs je zanimalo da li ministri u Vladi Srbije posećuju sajam i koje su to knjige za koje oni smatraju da se moraju naći u vašoj kućnoj biblioteci. Neki od naslova koji članovi kabineta Ivice Dačića preporučuju za čitanje su "Gorski vijenac", "Novi zavet", "Veliki rat", "Sto faca i Aca", ali i najnoviju knjigu Brankice Stanković.

Telegraf.rs je u svojoj anketi o Sajmu knjiga pitao ministre Vlade Srbije da li čitaju, da li posećuju sajam i šta nam preporučuju da pročitamo i evo njihovih predloga:

Ministarka energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović kaže za naš portal da se trudi, što je više moguće, da svoje slobodno vreme iskoristi tako što će pročitati neko dobro delo.

- Preporučila bih svima da u svojim kućnim bibliotekama imaju "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, "A planine odjeknuše" od Haleda Hoseina, "Katarina Velika − portret jedne žene", ali i najnoviju knjigu Brankice Stanković - kaže Mihajlović.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković kaže da je Sajam knjiga jedna od važnijih manifestacija u Srbiji i da ga prilično raduje visoka posećenost koju taj događaj ima.

- Ono što mislim da bi svaka kuća u Srbiji trebalo da ima su rečnik Milana Vujaklije, Gorski vijenac i Novi zavet - preporuka je ministra pravde.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić za Telegraf kaže da rado svoje vreme provodi uz knjige i da mu nije važan žanr koji čita, već mu je važno da je "knjiga dobra".

- Volim da provodim vreme uz knjigu, ali nema pravila šta čitam. Cenim Hermana Hesea, Oskara Vajlda i ruske klasike, ali su mi Branislav Nušić i Ivo Andrić omiljeni pisci. Preporučujem Borhesovu "Univerzalnu istoriju beščašća", kao i Vajldovu "Sliku Dorijana Greja" - kaže Udovičić.

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže za Telegraf.rs da joj je Sajam knjiga jedna od dražih manifestacija, a svima toplo preporučuje sledeće knjige:

- Preporuka za ovogodišnji Sajam knjiga su knjige iz edicije Popularna medicina u izdanju Zavoda za udžbenike, gde svako može da se upozna sa oblašću koja ga zanima, a koje su predstavljene na naučno-popularan način. Preporuka je i knjiga "Sto faca i Aca" novinara HRT Aleksandra Stankovića, u kojoj on predstavlja neke od svojih gostiju iz emisije "Nedeljom u 2". Poljska je ove godine počasni gost Sajma knjiga u Beogradu i ministarka zdravlja preporučuje knjigu Olge Tokarčuk, koja i otvara ovogodišnji Sajam. Radi se o delu "Pamtivek i drugo doba", svojevrsnoj poljskoj porodičnoj sagi.

Podsetimo na površini od 27.000 kvadratnih metara, predstaviće se 490 direktnih izlagača, što je 12 više nego lane, a od toga 48 iz inostranstva, a ovo je prvi sajam koji je otvorio pisac za decu Ljubivoje Ršumović.

Državne institucije i distributeri, izdavači iz oblasti religije i teologije nalaze se u parteru Hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.

Po prvi put na Sajmu knjiga književni časopisi iz Beograda imaće sopstveni štand i prateći program.

(D. Z.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cg

    21. oktobar 2013 | 09:34

    Bolje bi bilo da su procitali pinokija, pogotovo onaj dio gdje se on pretvara u magarca...

  • alexxxxx

    21. oktobar 2013 | 09:17

    Ako su ovi procitali slovo jedno iz navedenih naslova, tu me seci...

  • Bane

    21. oktobar 2013 | 08:40

    Majko moja, ko su nama ministri...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA