SRBI ODGOVARAJU ERDOGANU: Kosovo i Metohija nisu bili niti će biti deo Turske!

Srpski zvaničnici ocenili izjavu premijera Turske o Kosovu kao njegovoj drugoj zemlji kao nepriličenu i neprimernu, navode da je ona podrška partiji Hašima Tačija na predstojećim izborima

  • 29

Izjava premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo njegova druga zemlja izazvala je burne reakcije srpskih zvaničnika koji ocenjuju ovaj nastup kao nepriličan i neprimeren.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo Skupšitne Srbije, navodi za Telegraf da izjava premijera Turske govori o elementarnom nepoznavanju geografije, kao i da se može posmatrati kao pretenzija na suverenu teritoriju druge države.

- Gospodin Erdogan izgleda ne poznaje geografiju. Kosovo nikada nije bilo, niti će biti teritorija Turske. U ovom osetljivom trenutku, ta izjava je neprimerena i netačna, a može se posmatrati i kao pretenzija Turske na Kosovo i Metohiju. U svakom slučaju, ona ne  može doneti rešavanju krize u južnoj srpskoj pokrajini - poručuje Drecun.

Zoran Babić, predsednik Odbora administrativna pitanja Skupštine Srbije, navodi da je ova izjava motiv više da Srbi na Kosovu i Metohiji izađu na izbore i preuzmu vlast u opštinama u kojima čine većinu.

- Ne bih da ulazim u emocije premijera Turske prema Kosovu i Metohiji, ali očekujem da one ojačaju odluku građana srpske nacionalnosti da izađu na predstojeće izbore. Kosovo i Metohija nikada nisu bili deo Turske i Vlada svojim delovanjem želi da ga zadrži u okviru Srbije. Zbog toga su i predstojeći izbori veoma važni, jer su odlična prilika da Srbi preuzmu vlast u svim opštinama gde čine većinu, a u onima u kojima su u manjini aktivno učestvuju u političkom životu - navodi Babić.

Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, navodi za Telegraf da izjava Erdogana može da podigne tenzije, ne samo na prostoru Kosova, već i u bileteralnim odnosima  Srbije i Turske.

- Drago mi  je da se premijer Turske oseća na Kosovu i Metohiji kao kod kuće, ali bi bilo isto tako bilo dobro da Republika Turska poštuje najviše svetske organizacije, koje Kosovo i Metohiju podrazumevaju kao sastavni deo Srbije. U ovom trenutku nisu  potrebne zapaljive izjave  koje mogu pogoršaju odnose ovde. Uprkos svemu, očekujem da se ovim neće narušiti odnos između Srbije i Turske, imajući u vidu da se desila u okviru izborne kampanje. Ja nju i tumačim kao podršku Hašimu Tačiju, odnosno njegovoj partiji na predstojećim izborima - kaže Krstić.

Danijela Vujičić,  nosilac liste GI Srpska, rekla je da se Erdoganova izjava „ne može smatrati dobronamernom u trenutku kada je na Kosovu i Metohiji predizborna kampanja i kada su tenzije visoke". Ona je podsetila da je Turska bila jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisno Kosovo.

- Očekujemo da sve zemlje poštuju Rezoluciju SB UN 1244 i nadamo se da je ova izjava podrška stranci Hašima Tačija, jer u Prizrenu živi značajan broj pripadnika Turske zajednice i da nije imala za cilj da isprovocira Vladu Republike Srbije - rekla je Vujičićeva.

Podsetimo, premijer Turske Redžep Tajip Erdogan juče je na skupu pred nekoliko desetina hiljada građana Prizrena i drugih gradova rekao da je Kosovo njegova druga zemlja.

Govoreći na skupu u Prizrenu zajedno sa premijerom Albanije Edi Ramom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, turski premijer je rekao da kulture Turske i Kosova mogu biti drugačije, ali da njihovi građani pripadaju istoj zemlji.

- Draga braćo i prijatelji, imamo zajedničku istoriju kulture i civilizacije. Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska, mi smo toliko bliski tako da je i autor turske himne, Mehmet Akif Ersoj sa Kosova, iz Peći - rekao je Erdogan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • za erfana

    24. oktobar 2013 | 17:14

    Jeste prijatelju Srbija bila pod turskom vlašću oko 500 godina, ali smo zadržali svoja imena, svoju veru, nismo hteli da se prodamo kao neki za nešto materijalno i što će se brzo zaboraviti. Znao je car Lazar da će svi izginuti tog dana i nije se povukao već je pokazao zube.. A ti sada zbog tog Lazara pričaš srpski..Bilo bi nam bolje da smo Turska? U kom pogledu? Što su i oni počeli da gube svoje vrednosti i da se prodaju amerikancima koji uništavaju sve što 'dotaknu'.Odavno je njihova propast počela samo što to još ne shvataju. Naša je propast počela od kako smo moralno posurnuli i počeli da se bavimo materijalnim, tj od Dušanovog carstva, jer smo tada bili najjači zbog duhovnog i moralnog bogatstva! Treba sebe da gledamo i radimo na sebi, na našem karakteru i moralu a ne da se prodajemo za šaku pirinča. Ako je turčin krvav do lakata poturica mora biti do ramena! Živela Srbija! Kosovo zauvek u njoj!!! Uzdravlje!!!

  • неконебитан

    24. oktobar 2013 | 16:33

    КОСОВО ЈЕ СРБИЈА

  • Blagoje

    24. oktobar 2013 | 16:40

    Šta će jadni Erdogan,on ne zna šta se njemu i Turskoj sprema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA