ŠTA ČEKA SRBE NAKON IZBORA? Borba za ostvarenje sna i formiranje ZSO

Srpski političari i Vlada Srbije očekuju da će Srbi masovno izaći na kosovske izbore 3. novembra i da će nakon njih biti formirana ZSO kao jak instrument u rukama Beograda

  • 3

Izbori na KiM zakazani za 3. novembar sudbonosni su po status Srba u južnoj srpskoj pokrajini i ključan su preduslov za stvaranje Zajednice srpske opštine (ZSO) kao jedinog mehanizma pomoću koga će država Srbija moći da nastavi pomoć i finansiranje svojih građana na Kosovu.

Premijer Srbije Ivica Dačić za Telegraf kaže da očekuje da Srbi izađu na izbore i tako se izbore za svoja prava.

- Očekujem da će Srbi dati šansu državi da nastavi da im pomaže - poručuje premijer Srbije.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupšitini Srbije Milovan Drecun kaže za naš portal da očekuje da će Srbi izaći na izbore i da će, uprkos svim smicalicama Prištine, biti formirana ZSO.

- Svi se nadamo da će Srbi masovno izaći na izbore i da ćemo svi već sutradan moći da odahnemo i da konstatujemo da je formirana ZSO, kao ključan instrument u rukama Srbije, a za nastavak finansiranja i pomoći svojih građana u pokrajini - navodi Drecun.

On još jednom upozorava Srbe na Kosovu da bez izlaska na izbore nema ni budućnosti. Kako očekuje, oni će imati hrabrosti da i pored svih zastrašivanja od strane Hašima Tačija izađu na izbore i reše svoju sudbinu.

- Srbi će imati hrabrosti i pameti da ne dozvole da u njihovim opštinama pobedi albanska lista ili neke srpske liste lojalne Tačiju - kaže Drecun.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin još jednom je ukazao na neophodnost izlaska na izbore, posle kojih možemo da kažemo da je formirana ZSO kao najvažnija stvar.

- Ne izađu li Srbi u Kosovskoj Mitrovici, pobediće Andrijana Hodžić. Bude li ona pobedila, nemoj neko da misli da će međunarodna zajednica reći: "Hajde da ponovimo". Neće, ona će ući u opštinu. Koliko će to Srbe koštati, kako će to izgledati, to se nikoga neće ticati, reći će kako su izbori legitimni, a nas će mesec dana kasnije muka naterati da idemo kod te iste Andrijane po pomoć. Nemojte to da dozvolimo! - poručuje Vulin.

Savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Marko Đurić, na pitanje Telegrafa šta očekuje od izbora i kakvu bi sliku voleo da vidi 4. novembra, kaže:

- Nadam se da ćemo tada moći da kažemo da je ZSO ostvarena da je to realnost i da zaista možemo da kažemo da se osećamo snažnijim, politički sigurnijim i u poziciji koja nam garantuje da u godinama koje dolaze imamo čitavu stvar oko Kosova u našim rukama.

Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice na listi GI Srpska, u izjavi za Telegraf napominje da očekuje da će izbori u nedelju proteći u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

- Očekujem pobedu GI Srpske, a onda sledi formiranje Zajednice srpskih opština koja će predstaljati jedan entitet u okviru AP KiM koji će biti garant opstanka Srba i jačanje države Srbije na prostoru Kosova i Metohije, a ne njeno povlačenje kako bi to želeli naši protivnici - naglašava Pantić.

On dodaje da se u Briselu još uvek vode razgovori o statusno neutralnom izbornom materijalu i da očekuje da će Brisel uložiti svoj autoritet kako bi Priština ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma u vezi izbornog procesa i samih izbora.

- Ukoliko Priština ne ispuni svoje obaveze Vlada Republike Srbije treba da preispita svoju odluku upućenu Srbima o izlasku na izbore - zaključuje Pantić.

EU ĆE FINANSIRATI RAZVOJ SRPSKIH OPŠTINA!

Iz EU, a pred izbore stigla je još jedna dobra vest za sve Srbe na Kosovu, a to je da je ustanovljen poseban fond za razvoj srpskih opština na Kosovu, a prva tranša iznosi 15 miliona evra, saopštila je danas Evropska komisija.

"Ovaj specijalni pretpristupni program namenjen je opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom širom Kosova, a posebno onima na severu", stoji u saopštenju EK.

Komisija je za početak odvojila sredstva za razvoj opštinske infrastrukture, javne uprave, opštinskog i ruralnog razvoja i zaštitu okoline, dok će eventualna dodatna sredstva biti odobrena nakon procene tekućih potreba, poručuju iz Brisela.

"Ova suma ne ulazi u redovnih 60 do 70 miliona evra, koliko Kosovo godišnje dobija iz pretpristupnih (IPA) fondova", piše u saopštenju.

(D. Z. - S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DSt

    1. novembar 2013 | 00:13

    Hoce li se onda vratiti svi kosovari na njihova ognjista, smorili nas malo po Srbiji pa pomislih kako je bolje da smaraju Albance!?

  • Jovana

    31. oktobar 2013 | 20:07

    Samo neprijatelj Srbije može da poziva na bojkot izbora.

  • Dingo

    1. novembar 2013 | 10:28

    Pun mi je k...c i kosmeta,siptara i patriota. Da su ga voleli nebi prodavali imanja siptarima i ako vole svojuSrbiju i kolevku netreba ih ubedjivati da idu na glasanje. Siptari su odradili sto su naumili i to nije od juce vec traje dekadama.Vi koji ste prodali Kosmet ste dobijali kredite da se vratite nazad, al' gde? I lepo ste pravili kuce po Srbiji i bili " ucveljeni"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA