KIM: Čeka se odluka o regularnosti izbora

CIK još nije verifikovala prve preliminarne rezultate izbora, očekuje se da to bude urađeno danas, nakon što formirana komisija koja će se baviti glasačkim materijalom iz severnog dela Mitrovice da svoj sud

  • 0

Odluku o tome da li će izbori u opštinama na severu Kosova biti ponovljeni doneće Centralna izborna komisija, nakon što posebna komisija utvrdi "u kakvom je stanju glasački materijal iz tih opština". Južno od Ibra, u srpskim sredinama, Građanska inicijativa "Srpska" proglasila je pobedu.

Glasanje na više biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici prekinuto je pošto su ekstremisti polomili glasačke kutije. U popodnevnim satima, nepoznate osobe sa fantomkama na glavama upale su u Tehničku, Medicinsku i Osnovnu školu "Sveti Sava", gde je bila većina biračkih mesta za sever Kosovske Mitrovice.

Izveštaču RTS-a je u CIK-u rečeno da će biti formirana posebna komisija koja će se baviti glasačkim materijalom iz severnog dela Mitrovice i da će, nakon što utvrdi u kakvom je stanju, narednih dana a možda već i danas odlučiti šta dalje. Donošenje odluke otežavaju suprotstavljeni stranački interesi u CIK-u.

Za razliku od severa gde se može očekivati ponavljanje izbora, južno od Ibra u srpskim sredinama Građanska inicijativa "Srpska" je proglasila pobedu.

CIK još nije verifikovala prve preliminarne rezultate izbora, očekuje se da to bude urađeno danas, a rekli su zbog mogućnosti da mnogo stranaka ulazi sa svojim kandidatima kako za odbornike, tako i za predsednike opština u drugi krug da ne bi izazvali bilo kakvu konfuziju, oni su odustali od sinoćnjeg saopštavanja preliminarnih rezultata.

Prema proračunima nevladinog sektora, oko 90 odsto pregledanih glasova ukazuje da Demokratska partija Kosova Hašima Tačija ima 211 hiljada osvojenih glasova ili 34 odsto, koliko ima i drugoplasirani Demokratski savez Kosova. Alijansa za budućnost Kosova ima negde oko 105.000 osvojenih glasova, ili 17 odsto, dok je Samoopredeljenje na četvrtom mestu, a na petom Alijansa novo Kosovo.

Prava slika o izlaznosti biće poznata kada budu sabrani svi glasovi iz srpskih sredina, jer se može dogoditi da su Srbi treća snaga na Kosovu.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA