DRŽAVNI PRAZNIK: Srbija pamti svoje junake iz Velikog rata (FOTO)

Premijer Srbije položio je u ime Vlade venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda i odao počast tragično nastradalim za odbranu i oslobođenje države u Prvom svetskom ratu

  • 1

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, kojom se Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, tragično postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914-1918.) održava se kos Spomen - kosturnice branilaca Beograda, a u ime Vlade Srbije venac je položio premijer Ivica Dačić.

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić uz pune vojne i državne počasti, položio je venac i odao počast tragično postradalim u borbama za odbranu i oslobođenje domovine u Velikom ratu.

- Sve što je postojalo u arsenalu patnji preživeo je srpski narod i njegova vojska za četiri godine. Prvi svetski rat počeo je napadom Austrougarske na Srbiju... bila je to borba Davida i Golijata. Prva pobeda Antante izvojevana je na Ceru. Jurišali su srpski pukovi na neuporedivo jače protivnike, Albanska golgota je zamenjena pričom o dobroti i zahvalnosti koja će trajati dok je sveta i veka. Saveznici su učinili sve da se srpska vojska naoruža i ona je ponovo vaskrsla na Kajmakčalanu koji je mesto žaljenja, a hiljade srpskih vojnika ostalo je natom mestu da se druži s orlovima. Oni su i dalje na tom mestu - rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija izgubila trećinu stanovništva u Velikom ratu, a "Srbija koja je dala previše ostala je da pati zauvek".

- Prvi svetski rat posle sarajevskog atentata počeo je udarom na malu kraljevinu Srbiju. Bitka na Ceru pokazala je odlučnost srpskog vojnika da se bori za život i slobodu. Građani Srbije, bogata prošlost uči nas da istrajemo u sećanju na žrtve koje su položile život za zemlju. Srbija se u oba svetska rata opredelila za pravu stranu, zato i u miru moramo da očuvamo naš prirodni položaj koji Srbija ima u međunarodnoj zajednici - rekao je premijer.

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovali su visoki predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije i Češke Republike u Republici Srbiji.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima država-pobednica u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

"Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država- učesnica u tom oružanom sukobu", saopšteno je iz Vlade - Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici obići će danas srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić položio je venac na Grob neznanog junaka na Avali.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA