• 6

Preminuo Ljubomir Tadić, otac Borisa Tadića!

Tadić je preminuo u 88. godini u Beogradu. Bio je jedan od predvodnika studentskog protesta 1968. godine, stalni član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od intelektualaca koji je učestvovao u obnovi Demokratske stranke

  • 6

Akademik Ljubomir Tadić preminuo je noćas u Beogradu u 88. godini, rečeno je Tanjugu u SANU.

Tadić je rođen u mestu Smriječno u Crnoj Gori 1925. godine.

Pošto je u međuvremenu izbio Drugi svetski rat, prekinuo je školovanje i 1941. sa 16 godina otišao u partizane. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Gimnaziju je završio u Sarajevu 1946. godine, a pravo je studirao u Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je 1952, a doktorirao 1959. godine.

Karijeru je počeo 1954. godine kao asistent na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a ubrzo je postao i vanredni profesor. Godine 1962. postao je viši savetnik i Institutu društvenih nauka u Beogradu.

Godine 1968. bio je jedan od predvodnika studentskog protesta, a 1974. je zbog "nepodobnosti" udaljen sa fakulteta. Stalni je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Jedan je od visokih intelektualaca koji su učestvovali u obnovi Demokratske stranke u decembru 1989. godine, a uz dr Dragoljuba Mićunovića još uvek član DS-a.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Ljubomir Tadić je otac Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije. Godine 2006. izdao je prvi od šest tomova svoje knjige "Filozofija prava".

Jedan je od ljudi kojima je Dobrica Ćosić posvetio poglavlje u svom romanu "Prijatelji". Ljubomir Tadić je član Senata Republike Srpske od 1996. godine.

Dobitnik je Sedmojulske nagrade, Ordena zasluga za narod drugog reda, Ordena rada sa zlatnim vence, Medalje za hrabrost.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • CG

    Steta bas sto je ucestvovao u strijeljanju cetnika po Crmoj Gori. Trebao ih je pohvaliti za ono sto su radili!

  • Miki Cato

    Saučešće porodici Tadić

  • nedo

    A zasto ne napisete i da je bio oficir OZNE i da je ucestvao u streljanju 2000 crnogorskih cetnika u Pivaljskom kraju!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima