ZNAJU DA UŽIVAJU: Koji sve srpski političari proizvode rakiju i vino

Srpski politički lideri sve češće vole da ispeku dobru rakiju, proizvedu dobro vino, a neki i da ih degustiraju ili da samo najbolje primerke tog pića drže u svojoj kolekciji

  • 10

Srbi su poznati po pravljenju dobre rakije i vina, a ni mnogi ministri i političari nisu imuni na pravljenje ovih omiljenih alkoholnih napitaka, pa tako predsednik Srbije Tomislav Nikolić nadaleko je poznat po svojoj "tomovači", prvipotpredsednik Vlade Srbije ne krije svoju strast prema dobrom vinu, a njih u stopu prate i mnogi ministri i političari u Srbiji.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima sada već čuveni hobi - pečenje dobre, domaće rakije. Kako je on ranije izjavljivao da kada mu god obaveze dozvole, na porodičnom imanju u Bajčetini, sa svojom suprugom Dragicom bere lekovite trave i pečurke, a uživa dok peče rakiju "tomovaču".

Ministar saobraćaja i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić, malo ko zna pravi domaća prvoklasna vina, a grožđe uzgaja na svomvinogradu veličine 80 ari kod Negotina.

On je prilikom otvaranja "Srpskog festivala vina i rakije - Srbija 2012" priznao da voli vino više od rakije, ali i istakao da Srbi imaju najbolju rakiju na svetu.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pasionirani je ljubitelj vina i tvrdi da "ne postoji ništa lepše od njega", a ne krije da poseduje vinski podrum sa više stotina boca, koje čuva i iz kojih vino degustira sa svojim prijateljima.

- Sebe ubrajam u 300 najboljih poznavalaca vina u Srbiji. Učim dugo, godinama, imam oko 150 knjiga o vinima, uglavnom na engleskom jeziku. Imam i svoj vinski podrum od 28 kvadratnih metara sa domaćim i stranim vinima -rekao je Vučić i istakao da ne pripada ljudima koji piju isključivo belo, odnosno crveno vino, voli i jedno i drugo u zavisnosti od hrane, a "Maseto ornelaj" toskansko vino, merlo, smatra najboljim u svojoj kolekciji.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić ozbiljna je konkurencija predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću kad je reč o pečenju rakije, a on uglavnom peče "šljivu" ili "krušku".

- Mrkić uvek nađe toliko slobodnog vremena da u vikendici peče rakiju, šljivu ili krušku, uglavnom. Neretko kolegama, stranim diplomatama poklanja domaću rakiju. I veliki broj domaćih političara i ministrovih kolega imao je priliku da je proba, ali i pohvali - kaže nam naš dobro obavešteni sagovornik.

Još jedan od ljubitelja vina je i bivši premijer Srbije i lider Nove stranke Zoran Živković koji je svojevremeno imao ambicije da postane jedan od vodećih proizvođača i trgovaca vinom u Srbiji koje su, nažalost završile neslavno.

Bivši premijer je dugo godina bio vlasnik "Kuće vina Živković" gde je proizvodio vina, svi kažu ekstra klase, ali je usled finansijske krize svoj udeo prodao kompaniji "Agrounija".

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anamaria

    11. januar 2014 | 16:22

    Aleksandar Vucic koji je odjednom postao vrsni poznavalac vina dolaskom na vlast je nekoliko puta izjavio da ne pije jeftina vina, vec samo skupa," suviše sam star da bih pio loše vino"?! Mi uglavnom pijemo Vranac, Smederevku, otvorimo se za neku flasu crnogorskog Sardonea za specijalne prilike. Dobra su to vina jer za bolje ne znamo. Mislite o ovome kad budete glasali na izborima ;)

  • Tutor

    11. januar 2014 | 16:11

    Šta zna svinja šta je dinja.

  • upapax

    11. januar 2014 | 15:38

    ELita

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA