File: Nema vremena za opuštanje, Srbija mora da radi!

- Ministri Evropske unije su se složili da normalizacija treba da ide ruku pod ruku sa pregovorima o pridruživanju i da bi na kraju trebalo da dođe do sveobuhvatne normalizacije - kaže komesar za proširenje

  • 1

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je uoči današnje međuvladine konferencije da Srbiji tek predstoje brojni izazovi na putu evropskih integracija.

- Nema vremena za opuštanje - rekao je File, koji će danas uz grčkog šefa diplomatije Evangelosa Venizelosa i članove diplomatskog kora predstavljati EU na međuvladinoj konferenciji.

On je u razgovoru za Tanjug ukazao da će Beograd morati da ostane potpuno posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi sa primenom Briselskog sporazuma, kao i da pojača rad na približavaju evropskim standardima, kao i na reformama, pogotovo kad je reč o vladavini prava.

On je podsetio da će proces normalizacije biti pokriven poglavljem 35, horizontalno u vezi sa ostalim poglavljima, a čiji će sadržaj biti detaljno predstavljen tokom predstojećeg skrininga.

- Ministri Evropske unije su se složili da normalizacija treba da ide ruku pod ruku sa pregovorima o pridruživanju i da bi na kraju trebalo da dođe do sveobuhvatne normalizacije, a to zahteva da se ovo pitanje rešava rano putem pregovora - istakao je on.

Upitan da prokomentariše primedbe da EU u procesu evropskih integracija Srbije prenaglašava kosovsko pitanje i time stavlja unutrašnje reforme u drugi plan, File je odgovorio da to uopšte nije slučaj.

- Naprotiv, unutrašnje reforme u domenu vladavine prava i uspostavljanju tržisne privrede predstavljaju srž pregovora o pridruživanju - ukazao je komesar i dodao da bi srpsko javno mnenje trebalo da bude u toku sa napretkom u ovim pitanjima.

Komesar nije želeo da komentariše spekulacije o preveremenim izborima u Srbiji uz konstataciju da, koliko je njemu poznato, odluka o tome još nije donesena, a da je ona u potpunosti u rukama srpskih političara.

- Nezavisno od toga, EU očekuje da Srbija ostane potpuno posvećena sprovođenju reformi i dijalogu, a pravovremena i dosledna implementacija je od ključnog značaja - istakao je on.

- Političari ne bi trebalo da skreću pažnju sa tog cilja - zaključio je File.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čikakure

    21. januar 2014 | 12:41

    Političari moraju da SLUŠAJU & ČITAJU kao što su napisale bezobrazne čike iz EVROPSKE UNIJE . To će osetiti još stotinjak miliona ljudi kad ostanu bez posla.... ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA