ISTORIJSKI DAN ZA SRBIJU! Vučić i Dačić: Naš narod je zaslužio ovo! (FOTO)

Premijer Srbije i prvi potpredsednik Vlade Srbije obratili su se javnosti nakon Prve međuvladine konferencije i poručili da je ovo istorijski dan i dugo sanjani san

  • 11

Nakon Prve međuvladine konferencije Srbije i EU na kojoj su i zvanično otpočeti pregovori o članstvu premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, obratili su se javnosti, jedinstveni u stavu da je ovo istorijski dan, dugo čekan, ali i start za novi početak!

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je povodom početka pregovora o pristupanju Srbije EU izjavio da Srbija zna da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.

Vučić je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je sve što je radila srpska vlada rađeno pre svega da bi građani Srbije živeli bolje, ali je dodao da je ostalo još mnogo stvari koje moraju biti urađene. On je rekao da svi u Srbiji treba da rade napornije i više i da budu ozbiljniji i posvećeniji poslu.

Vučić je izrazio uverenje da Srbija može da završim pregovore o pristupanju EU do 2018. godine, dodavši da će onda biti na EU da oceni da li Srbija zaslužuje da postane njena članica.

- Mnoogo toga naš narod neće u potpunosti odobravati, ali mi smo spremni da sve svoje obaveze ispunimo - rekao je Vučić na pres konferenciji. Pred nama je drugačija i bolja budućnost, uveren je Vučić i dodaje:

- Preduzećemo sve potrebne napore da građani žive bolje, mi nismo tako slatkorečivi i šarmantni kao neki drugi, ali pokazali smo ozbiljnost u radu i to je odogovor na poverenje koje nam ukazuje EU, ali i na očekivanje naših građana.

- Ne dodvoravamo se ni vama ni našim građanima i stoga ukazujem da su teški izazovi pred nama, ali ja sam uveren da ćemo završiti pregovore do 2018. godine, a onda će EU morati da oceni da li Srbija zaslužuje da postane punopravna članica - rekao je Vučić, ponavljajući da će Srbija ispuniti sve svoje obaveze, što, kako je rekao, danas vide i ponosni gradjani Srbije.

Vicepremijer je istakao i da je uveren da ćemo srpsku trobojku nositi s ponosom, na reveru, ali i da će ona biti na centralnom trgu u Briselu.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je današnji početak pregovora najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata.

- U istorijskom smislu ovo će dalje odrediti naš put. Želim jasno da kažem, rizikujući da me neko u Srbiji pogrešno protumači i da kaže da sami sebe hvalimo, ali ovako veliki istorijski dan se ne može prenebregnuti. Mi koji učestvujemo u politici možda možemo da mislimo da je ovo dnevno politički događaj. Ali ovo je najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide - rekao je Dačić.

- Srbija danas postaje i formalno deo jednog pristupnog procesa zajedničkoj pordici evropskih naroda i zato je ovo istorijski dan. Ova vlada je formirana pre 18 meseci i niste ovo od nas očekivali. Iznenadili smo vas. Bilo nam je lako baš zato što niste ništa očekivali. Ali sada od nas očekujete mnogo, kao i od sledećih vlada - rekao je premijer i dodao:

- Da je neka druga vlast bilo bi sedam dana proslave. Ali mi moramo da radimo, od sutra počinju skrininzi. Mi ovaj dan nismo dobili, mi smo ga zaslužili jer smo strpljivo i posvećeno radili.

- Naš narod je ovo zaslužio - zaključio je Dačić.

- Mi smo sebi postavili cilj, da do kraja 2018. institucionalno budemo spremni za ulazak u EU, u smislu da EU oceni da smo spremni, a da u formalnom smislu, 2020. budemo i zaista punopravni član tj. sa novim budžetskim kalendarom EU - dodao je premijer Srbije i naglasio da će se nakon svega građani izjašnjavati o referendumu.

- I sve ovo što smo do sad radili radili smo zbog našeg naroda, da bi živeli kao i odsatali evrospki narodi. Smatramo da je Srbija pre mnogih istočnoevropskih zemalja bila zapad. Izgubili smo mnogo vremena i to je naš najveći deficit. Budite sigurni da ćemo učiniti sve da vas ubedimo da Srbija treba da uđe u EU - zaključio je Dačić.

Dačić je još u šaljivom tonu primetio: "Toliko nas hvale ovde da skoro da nam nije potreban ministar spoljnih poslova".

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lulu

    21. januar 2014 | 11:21

    Kupujem kartu za export iz zemlje...one way ticket

  • Banjaluka

    21. januar 2014 | 12:10

    Neda mi se čitati tekst jes to plate,penzije povećane za 300%?

  • Boki

    21. januar 2014 | 11:37

    Evo Dacic je potvrdio da ce biti referenduma pred ulazak Srbije u EU. Ja sam licno protiv toga, ali ako mora tako onda evo, svi koji ste protiv EU imacete sansu da svoju volju iskazete pre nego sto Srbija ode u propast, kako vi to kazete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA