EVROPSKI ZVANIČNICI: Početak pregovora sa Srbijom važan dan za EU!

Evropski zvaničnici aktivni su na društvenim mrežama preko kojih čestitaju Srbiji početak pregovora o članstvu u EU i Prvoj međuvladinoj konferenciji

  • 3

Evropski zvaničnici čestitaju Srbiji početak pregovora o članstvu u EU. Švedski šef diplomatije Karl Bilt poručio da je ovo važan dan za celu Evropu.

- Danas konačno počinju pregovori Srbije o članstvu u EU. To je važan dan za celu Evropu - naveo je Bilt na svom Tviter profilu.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. "Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan", naveo je Šulc na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Grčke, koja predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014, Evangelos Venizelos izjavio je u Briselu da je početak pregovora o pristupanju EU istorijski dan za Srbiju.

- Čestitam narodu Srbije i najbolje zelje za našu zajednicku evropsku sudbinu - poručio je Venizelos na konferenciji za novinare u Briselu.

Kratku čestitku je preko Tvitera uputila i Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da se u "istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje".

Devenport je to napisao u uvodniku brošure "Pregovaračka poglavlja -35 koraka ka Evropskoj uniji" koju je objavio Informacioni centar Evropske unije (EUIC) povodom održavanja prve međuvladine konferencije EU-Srbija, čime su počeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

- Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji cilj je koji treba da nas sve ujedini - napisao je Devenport i precizirao da ti pregovori "određuju kako i kada će Srbija usvojiti pravne tekovine Evropske unije (acquis communautaire) kako bi mogla da se pridruži Evropskoj uniji".

- Nadam se da će vam ova brošura pomoći da se snađete u 'svetu' pregovora i pravnih tekovina Evropske unije, koji će od sada za građane Srbije biti od velike važnosti", napisao je šef Delegacije EU u Srbiji. "Pregovori su zahtevni i pravedni. Srbija će biti u mogućnosti da pokaže svoju posvećenost našim zajedničkim vrednostima, politikama i standardima, kao i vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava - dodao je Devenport.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je, u saopštenju, održavanje prve međuvladine konferencije EU i Srbije i ocenio da je ta konferencija od istorijskog značaja ne samo za Srbiju, već i za čitav region.

- Beograd se okreće konkretnim reformama koje će obezbediti uvođenje vladavine prava i jačanje ekonomskih potencijala zemlje kako bi srpske kompanije mogle da se takmiče na jedinstvenom tržištu EU - konstatovao je on.

Kacin je napomenuo da je od velike važnosti razumevanje političke elite da cilj Srbije ne predstavlja puko članstvo u EU, već reforme koje uz njega dolaze.

- Uveren sam da će pregovarački tim predvođen Tanjom Miščević uraditi odličan posao, ali glavni posao leži u Srbiji i reformama koje tamo treba sprovesti - istakao je Kacin.

Povodom zvaničnog otpočinjanja pristupnih pregovora Srbije sa EU i objavljivanja pregovaračkog okvira danas u Briselu, slovački poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan čestitao je Srbiji i ocenio da je ovo istorijski dan za našu zemlju i za proces proširenja.

- Danas, posle mnogo napora, otvaramo novo poglavlje u odnosima sa Srbijom. To donosi nove izazove, ali sam ubeđen da je Srbija spremna da se sa njima suoči - saopštio je Kukan, koji je i šef Delegacije EP za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

- Pre samo par godina, i sami smi prošli kroz taj proces i znam da je u ovoj fazi ohrabrenje dobrodošlo kako se ne bi izgubio vredan zamajac - rekao je Kukan, koji je bio ministar spoljnih poslova Slovačke od 1998. do 2006. godine.

Izrazivši punu podršku Srbiji u integracionim naporima, on je poželeo srpskoj vladi sve najbolje i izrazio nadu da ona neće gubiti vreme, da će brzo napredovati u procesu skrininga i da će ići ka otvaranju poglavlja na jesen ove godine.

"Srećno Srbijo, i radujemo se daljim naprecima na vašem putu ka EU u 2014. godini!", saopštio je Kukan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    21. januar 2014 | 14:16

    Meni se cini da ce sve ovo biti ko onaj film "Dan kada je zemlja nestala" samo sto ce ovde Srbija imati glavnu ulogu u filmu "Dan kada je Srbija propala" -_-

  • Lafo mamone

    21. januar 2014 | 14:39

    "Drzava Srbija ce biti sahranjena u aleji velikana" Ubice Srbije su poznate organima gonjenja ali su im nedostupni zbog poslanickog imunitete koji uzivaju Ukoono drustvo VND je dalo popust os 20% koje im gradjani Srbije I na onom svetu nece moci zaboravitu,a sve ovo,je Blagoslovila SPC koja ce opelo drzati po novom vatikanskom tipiku!

  • romanticni zmaj

    22. januar 2014 | 05:42

    jaka stvar, ko da ce nam biti bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA