Treći svetski rat, i to nuklearni, mogao da se odigra u Jugoslaviji

Britanski arhiv objavio, do nedavno, tajna dokumenta prema kojima je u kabinetu Margaret Tačer u martu 1981. sačinjen scenario za novi svetski rat, koji bi počeo na ovim prostorima

  • 3

Britanski javni arhiv je, nakon isteka perioda tajnosti od 30 godina, objavio dokumente prema kojima je bivša britanska premijerka Margaret Tačer u martu 1981. organizovala vojnu vežbu čiji scenario je bio priprema za izbijanje Trećeg svetskog rata i to na prostorima bivše Jugoslavije.

Planovi i dokumenta ispisani su na 250 gusto kucanih strana i opisuju "tranziciju ka ratu" koja se završava nuklearnom katastrofom, na sreću, ostali su neostvareni u praksi. U "scenariju" Trećeg svetskog rata, koji je pre više od tri decenije u najstrožoj tajnosti načinjen u kabinetu Čelične Lejdi, teritorija bivše Jugoslavije trebalo je da posluži sovjetskim trupama kao poligon za testiranje hemijskog oružja, pre konačnog napada na članice NATO.

Britanski list "Dejli mejl" piše da bi zamišljeni rat počeo u martu 1981, što je zaista i bio u period u kojem je došlo do povećanja napetosti u međunarodnoj zajednici. U SAD-u je za predsednika 1980. izabran Ronald Regan, koji je Amerikancima obećavao politiku "čvrste ruke" prema SSSR-u. U Moskvi je u to vreme na vlasti Leonid Brežnjev, a sovjetska vladajuća garnitura strahuje od mogućnosti da NATO snage pokrenu iznenadni napad.

"Kao i u Prvom svetskom ratu, pravo bure baruta je na Balkanu, načelno komunističkoj zemlji koja se približavala Zapadu. I Britanija i SAD šalju dodatne snage u Zapadnu Nemačku, dok u London stižu izveštaji da sovjetski brodovi uznemiraju ribare u Severnom i Norveškom moru" piše u ovom tajnom dokumentu.

U međuvremenu, u Britaniji su počele demonstracije levičara potpomognute sovjetskim novcem, a velški i irski nacionalisti vrše terorističke napade na englesku imovinu i ljude.

"Do večeri 11. marta, rat postaje neizbežan. Nakon dva dana, kriza se pogoršava i trupe Varšavskog pakta preplavljuju Jugoslaviju. Na Bliskom istoku Irak napada istočnu Tursku, dok izvori iz Norveške javljaju o snažnom gomilanju vojnih snaga na njenoj severoistočnoj granici" stoji u scenariju imaginarnog rata.

I dok 15. marta više od 20 divizija Varšavskog pakta gazi preko Jugoslavije, britansko Ministastvo odbrane očekuje napad na Zapad "u narednim satima, a ne danima". Narednog dana, počinje sovjetski vazdušni napad na Britaniju, a Vlada Margaret Tačer objavljuje rat SSSR-u.

"U nekim izveštajima stoji da komunisti koriste hemijsko oružje u Jugoslaviji, izgleda da su iskoristili priliku da testiraju ovo oružje pre nego što ga upotrebe na NATO zemljama. Jugoslavija je pala, a Zapadna Nemačka i Norveška su pred padom", piše u dokumentu.

Rat se završava odlukom Tačeroove da upotrebi atomsko oružje, a Britanijom nakon nuklearne katastrofe upravlja 12 regionalnih guvernera prema uputima iz "Ratne knjige". Vežbe javnih službenika u vezi sa ovim scenariom trebalo bi da su održavane na svake dve godine u Britaniji, a "Dejli mejl" navodi da nije poznato da li je to slučaj i danas.

(Telegraf.rs / izvor: Dailymail.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA