Nacionalni savet Vlaha: Mi nismo Rumuni

Nemamo potrebu, niti osnov, da se obraćamo Rumuniji, niti ona, pak, da u naše ime bilo šta od bilo koga traži, objašnjava predsednik ovog tela Radiša Dragojević

  • 2

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević smatra da niko nema pravo da od pripadnika vlaške nacionalne zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni. Dragojević je izjavio da Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini iz dva razloga: zato što se Vlasi ne osećaju obespravljeno i zato što osim vlaške manjine postoji i legitimna rumunska manjina.

- Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Mi nemamo nijednu potrebu, niti osnov da se obraćamo Rumuniji, niti ona, pak, da u naše ime bilo šta od bilo koga traži - naglasio je Dragojević.

On je precizirao da prema nezvaničnim podacima prema prošlogodišnjem popisu u Srbiji ima oko 64.000 Vlaha, odnosno da je njihov broj znatno porastao u odnosu na prethodni popis.

- Na oko 40.000 Vlaha u istočnoj Srbiji ima oko 1.500 Rumuna. U mom rodnom mestu, u Melnici, kod Petrovca na Mlavi, od 1.072 meštana, 770 su Vlasi, 13 su Rumuni. Jedan broj se izjasnio kao Srbi, što je njihovo pravo. Jedan broj se nije opredeljivao, ali je rekao da im je maternji jezik vlaški - rekao je Dragojević.

On kaže da postoji grupa nezadovoljnih ljudi u okviru vlaškog korpusa koji smatraju da je njihov jezik rumunski i da su oni napravili problem obraćajući se za pomoć vlastima u Rumuniji. O tome koliko je malobrojna struja u vlaškom korpusu koja nastoji da rumunizuje tu zajednicu, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da u Nacionalnom savetu Vlaha od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju.

- Na samoj izbornoj sednici našeg Nacionalnog saveta, sa liste koja je zastupala tu prorumunsku opciju bilo je sedam kandidata, od kojih su odmah troje pristupili nama i glasali, i danas glasaju, kao mi. U samom Nacionalnom savetu, predstavnici te druge politike koja naginje ka Rumuniji, je svedena na broj od četiri člana - objasnio je Dragojević.

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha je dodao da je Rumunija uoči poslednjeg popisa tražila da se izbriše kategorija Vlah, odnosno da se svi pripadnici vlaške manjine obavežu da se deklarišu kao Rumuni ili Vlaho-Rumuni, na šta Vlasi ni po koju cenu nisu spremni da pristanu.

(M.S./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anita

    18. septembar 2013 | 23:13

    O Boze pa zar da idem u Rumuniju, tamo nisam odrasla. Moja zemlja je Srbija tu smo se rodili sva moja braca i sestre , jeli smo ovaj hleb sa ove zemlje i pricamo vlaski. Ja zelim u miru da odrastaju nasa deca. Ne treba nam Rumunija, evo jos bolji razlog,gde god se rumuni nadju,samo prose. To je slika Rumunije. Pozzz

  • Vlada

    2. januar 2014 | 03:50

    Uvazena Anita, Ko Vas tera u Rumuniju. A odakle ideja da ce Vas tamo primiti. Ko Vam brani da govorite vlaski jezik ? Imamo slicne zelje da nam deca rastu u miru, samo neznam ko taj mir remeti. ? ko zeli rat ? Ko poslednjih 2o godina ratuje.ko je imao sankcije UN. koga je bombardovao NATO ? zasto je neko toliko gresan.? nije Valjda da je ceo svet kriv a neko prav. E Anita,slabo se ti razumes u posao . Prosenje nije samo po sebi prosenje to je i odlican biznis i donosi veliki novac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA