Ivanović: Ne osećam se bezbedno, pokušavaju da me slome

Lider građanske inicijative SDP-a je počeo štrajk glađu, pošto su mu po treći put odbili zahtev za premeštaj u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici

  • 0

Lider Građanske inicijative SDP-a Oliver Ivanović koji je počeo štrajk glađu zbog po treći put odbijenog zahteva da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici istakao je u pismu koje je objavila današnja Politika da se u prištinskom zatvoru ne oseća bezbedno.

Takav postupak bi unapred bio osuđen na neuspeh pred bilo kojom pravnom institucijom, toga su, po svemu sudeći, svesni i u tužilaštvu, ali je "očigledna namera da se na ovaj način iscrpljujem, obeshrabrim i na kraju slomim", naveo je Ivanović u pismu nakon što je juče usmeno obavešten da mu je odbijen i treći zahtev da bude premešten u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici.

- Iako za tako nešto imam zakonske osnove, pravne, ljudske i ekonomske razloge koji bi morali biti više nego dovoljni za svaku istinski pravnu instituciju il iza humane ljude čini mi se da pravdu i humanost očekujem na pogrešnom mestu - napisao je Ivanović koji kaže da se samo tako može objasniti uporno odbijanje njegovog premeštaja u mesto boravka blizu porodice.

On je naveo i da je njegova porodica izložena maltretiranju i putovanjima do Prištine, što više nije ni za njih bezbedno.

- Sva ta odbijanja, osim kršenja zakona, predstavljaju i kršenje mojih ljudih prava! - poručio je on.

Ivanović je naveo i da zbog sasvim osnovanog osećanja nebezbednosti u okruženju koje je sto odsto albansko ne koristi ni pravo na izlazak u šetnju u zatvorenom, dok na televizijskim programima koje gleda može da vidi samo albanske programe.

Zbog svega što preživljava, a što smatra krajnje nehumanim i neljudskim odnosom, Ivanović je, kako je naveo, odlučio je da stupi u štrajk glađu.

- Mnogo mi znači vaša podrška, kao i sve ono što radi Vlada Srbije, ali to očigledno, nije dovoljno, pa moram da se opredelim za ovaj vid protesta i da skrenem pažnju na nepravdu koja mi se čini - objasnio je Ivanović.

On smatra i da je važno da se razumom i konstruktivnom saradnjom održi red i mir u Mitrovici i počne sa rešavanjem nagomilanih komunalnih problema u gradu i da pri tome treba voditi računa da se ne dozvoli nametanje i nekih političkih rešenja koja nisu u interesu građana.

Ivanović smatra da će se na građane Kosovske Mitrovice, kao i na njega vršiti pritisak, i dodaje da su oni, već do sada pokazali političku zrelost i sposobnost da se tome odupru.

- Treba dovršiti konstituisanje opštinskih organa, jer se u Prištini nadaju da se u tome neće uspeti, pa da dobiju još jedan ''argument'' protiv Srba u severnoj Mitrovici i Zajednice srpskih opština - napisao je on dodajući da je očigledno da se Srbima ne oprašta to što su opstali u Mitrovici i na severu Kosova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA