Tadić: Datum za početak pregovora do kraja godine

Status kandidata potvrđuje da je Srbija na dobrom putu

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da se sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU menja slika Srbije i dodao da je to dostignuće pre svega njenih građana.

-Sve vlade od 5. oktobra su doprinele reformama, a ova vlada bila je suočena sa velikim izazovima posebno imajući u vidu ekonomski ambijent u Evropi i svetu, koji je suštinski izmenjen, rekao je Tadić na sednici Saveta za evrointegracije.

Nismo mogli da izaberemo teže vreme za upravljanje zemljom, rekao je on, ističuhi daje zato postiguće veliko i to ne zbog administracije već zbog građana.

-Statusom kandidata potvrđujemo da smo na dobrom putu, rekao je Tadić.

-Suštinsko strategijsko dostignuće ostvarićemo kada dobijemo datum za početak pregovora. Tada će svi naši snovi od 5. oktobra biti ostvareni, rekao je Tadić poručivši da to može da se očekuje do kraja ove godine.

Tadić je istakao da veliku zahvalnost dugujemo Zoranu Đinđiću koji je bio barjaktar ideje evropske Srbije i Živoradu Kovačeviću za guranje te ideje kroz NVO sektor.

Predsednik Tadić čestitao je svim građanima Srbije dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji i istakao da će status otvoriti vrata ekonomskom napretku i prosperitetu naše zemlje u vremenu koje je ispred nas.

- Srbija nikada nije uživala ovako visok nivo poverenja u međunarodnoj zajednici. U statusu kandidata leže veliki potencijali za strane investicije, samim tim i poboljšanje standarda. Konkretna korist koju građani mogu da očekuju je pre svega poseban status koji od sada Srbija ima u EU, pravo na upotrebu zvaničnih simbola i ravnopravno učestvovanje na samitima na kojima su nam pre vrata bila zatvorena. Srbija je, ovim, dobila garanciju kvaliteta- rekao je predsedni Tadić

On je dodao da je od suštinske važnosti da Srbija što pre dobije datum početka pregovora, jer neke zemlje pregovaraju već decenijama. Uslovi koji su pred Srbijom su, pre svega, nastavak dijaloga, obezbeđivanje funkcionisanja Euleksa i Kfora na Kosovu, reforma telekomunikacija i, nastavimo da gradimo poverenje sa zemljama EU.

- Građani Srbije podneli su najveći teret sveobuhvatnih reformi kako bi naša zemlja postala demokratsko, pravno uređeno društvo, u kome se poštuju ljudska i manjinska prava i potvrđuju evropske vrednosti.

Tadić je istakao da status kandidata Srbiji donosi pre svega ekonomsku sigurnost, jer naša zemlja sada ima garanciju da je bezbedna za strana ulaganja, što omogućava dolazak novih investitora, povećanje broja radnih mesta i veće šanse za posao za sve naše ljude.

- Ne radi se dakle samo o političkom procesu i integracijama. Status kandidata je garancija sigurnosti za strane kompanije i sa njom raste verovatnoća otvaranja novih radnih mesta, to je šansa i za naše privrednike, mala i srednja preduzeća, za našu poljoprivredu koja nam je veliki adut na tržištu Evropske unije - rekao je Tadić.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na odnose s Rumunijom, koja je zbog kočila pregovore Srbije i EU, rekavši da je istočni sused tradicionalno veliki prijatelj naše zemlje i da se odnosi dve države neće promeniti. On se zahvalio Rumuniji na konačnoj podršci, i istakao da su našoj zemlji čestitale ne samo punopravne zemlje članice EU, nego i zemlje koje imaju status kandidata kao što je Hrvatska, jer "će zajednička budućnost zemalja sa ovih prostora konačno zatvoriti jedno poglavlje u regionu."

Tadić smatra da je potrebno uraditi još mnogo posla da bi Srbija stigla do početka pregovora o članstvu u EU, što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata.

- Smatram da je politika "i Evropa i Kosovo" uprkos svim iskušenjima i preprekama prošla međunarodni test i uveren sam da nema druge bolje mogućnost. Moramo da brinemo o našim građanima, njihovom životnom standardu, i da, braneći naše nacionalne interese, doprinosimo politici pomirenja i da se krećemo ka EU zbog budućnosti naše dece - rekao je Tadić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA