Ružić: Jednakost za žene je napredak za sve!

- Trenutno u Srbiji živi oko 300.000 više žena nego muškaraca. Na visoke škole i fakultete upisano je više žena (55%), među svim diplomiranim studentima više je žena (69%) - kaže ministar Ružić

  • 10

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić, povodom Međunarodnog dana žena svim damama Srbije čestitao je njihov praznik rečima "Jednakost za žene je napredak za sve", pod kojim sloganom i UN obeležavaju ovaj dan.

"Obeležavanje 8. Marta, Međunarodnog dana žena, predstavlja pokret za dostizanje ravnopravnosti polova. Srbija današnjim danom slavi stogodišnjicu obeležavanja ovog dana borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Trenutno u Srbiji živi oko 300.000 više žena nego muškaraca. Na visoke škole i fakultete upisano je više žena (55%), među svim diplomiranim studentima više je žena (69%). Međutim, žene se i dalje suočavaju sa nejednakostima u odnosu na položaj muškaraca. Procenjuje se da žene zarađuju preko 15% manje za isti posao koji obavljaju muškarci. Stopa zaposlenosti žena je niža za 15 procentnih poena u odnosu na stopu zaposlenosti muškaraca. Žene dnevno provode preko sat vremena duže u radu i predominantno se bave kućnim poslovima u odnosu na muškarce. One su takođe i pretežno žrtve nasilja u porodici i parterskim odnosima, i prema najnovijim istraživanjima – viđene kao najdiskriminisanija grupa u Srbiji.", navodi ministar Ružić.

"Razlike postoje i na nivou EU. Indeks rodne ravnopravnosti Evropske unije pokazao je da ekonomska nejednakost žena i muškaraca zemalja članica iznosi 29%, dok u političkoj sferi ravnopravnost polova iznosi 49,9%. U Republici Srbiji se kontinuirano čine napori kako bi rodna ravnopravnost postala opšti obrazac funkcionisanja našeg društva. Napredak postižemo zahvaljujući zajedničkim naporima državnih organa, organizacija civilnog društva, međunarodnih razvojnih partnera, ali i pojedinaca i pojedinki. Potrebno je, međutim, nastaviti koordinisaniju i još čvršću saradnju među svim akterima kako bismo zaustavili nasilje nad ženama, unapredili socio-ekonomski položaj žena u našem društvu i obezbedili jednake mogućnosti za sve nas", kaže on.

"Naša zemlja je u okviru svojih reformskih procesa odlučna u stvaranju prostora zajedničkih vrednosti u kome ćemo smanjiti nejednakost i povećati ravnopravnost polova. Ove godine se 8. mart, Međunarodni dan žena, obeležava na nivou Ujedinjenih nacija pod geslom "Jednakost za žene je napredak za sve“. Zbog toga svima u našem društvu čestitam 8. mart, Međunarodni dan žena", navodi se u čestitci Ružića.

(Teleraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanjica

    8. mart 2014 | 17:04

    Naravno, jednakost izmedju zena i muskaraca nikada ne moze da bude losa! Slazem se da je napredak za sve, dosta je bilo diskriminacije. SPS se jedino ocigledno toga setio.. ovim su me kupili.. Bravo!

  • Marko

    8. mart 2014 | 16:37

    Socijalna pravda, jednakost, generalno socijalizam! To je idealno drustvo. Pogledajte Norvesku. Dok god zene ne ostvare sva prava, to nije socijalizam. Pustite Ruzica i SPS da vam pokazu kako izgleda najbolje drzavno uredjenje.

  • O.Ljiljana

    8. mart 2014 | 16:51

    Nadam se da ce socijalisti ozbiljno poceti da se bave ovim problemom, s obzirom da su jedna od dve najuticajnije stranke, verujem da mogu da poprave polozaj zena. Drago mi je da su to pomenuli, jer prvo sto treba je sprecavanje poslodavaca da diskriminisu zene. Hajmo, SPS, za zene se vredi boriti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA