Selaković: Postojao kontakt države i kriminala

Ministar pravde izjavio je, povodom hapšenja Darka Šarića, da se osnovano sumnja da su kriminalci informacije dobijali iz poverljivih državnih organa

  • 8

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas, povodom hapšenja narko bosa Darka Šarića, da se osnovano sumnja da je postojao kontakt između državne strukture sa jedne i kriminalnih organizacija sa druge strane.

Selaković je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink-a, rekao da je najvažnije da je Šarić pred pravosudnim organima i da će od ponedeljka biti nastavljen glavni pretres.

Govoreći o pranju novca, Selaković je rekao da to što celokupna javnost za to jedno vreme nije znala, ne znači da za to nisu znali mnogi u sistemu države i državne vlasti.

- Nemoguće je da kada neko unese u državu dva ili tri miliona evra i pokuša da ih ubaci u zvanične tokove, da se za to ne zna, pogotovu, kada ste država u tranziciji, u kojoj su u tom procesu pranja novca privatizovana mnoga preduzeća - rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je akcija hapšenja Šarića važna i za Srbiju i Crnu Goru, da ona predstavlja vrhunac zajedničke saradnje dvaju ministarstva pravde i izrazio uverenje da će se nastaviti.

Selaković je ukazao na neodgovorne informacije u javnosti o tome gde se navodno Šarić krio, da je neistina da se nalazio u Crnoj Gori i da počinje stavljanje tačke na priču da se taj narko bos krio na granici Crne Gore i Kosova ili u nekoj zemlji regiona.

Ministar pravde je rekao da su domaći policijski organi identifikovali postojanje organizovane kriminalne grupe još početkom 2.000-ih godina.

- Taj kolač je kao kvasac rastao godinama, različite su se vlade smenjivale, a posle uništenja zemunskog, počeo je da buja drugi klan - rekao je Selaković.

Selaković je potvrdio da će sudski proces "mnoga pitanja i otvoriti i zatvoriti", da je prvo postojala optužnica za krijumčarenje narkotika, pa za pranje novca, pa za odavanje službene tajne i da se "klupko odmotava".

- Osnovano sumnjamo da su curele informacije iz poverljivih državnih organa - rekao je ministar pravde.

Ministar pravde je rekao da je u Vojvodini, gde je na vlasti Bojan Pajtić (DS) koji je predsednik vojvođanske vlade, postojao zakon ćutanja, jer su se trošile ogromne količine novca.

Selaković je istakao da je Šarić kupio dva najveća hotela u centru Novog Sada, kao i nekadašnja velika gazdinstva i poljoprivredne kombinate i da su kupovane mnoge nekretnine.

Na pitanje novinara zašto Šarić nije uhapšen pre izbora, Selaković je odgovorio da to ne bi bilo iskreno i fer, da se vodilo računa o interesima građana i da je akcija dugo i detaljno planirana da bude izvedena na jučerašnji dan.

Ministar pravde Crne Gore Duško Marković je rekao da se sve što je u poslednje vreme izjavio lider Pokreta za promene Nebojša Medojević pokazalo kao apsurdno i netačno i naglasio da se Šarić nije krio u Crnoj Gori.

- Crnoj Gori i Srbiji i svakoj državi u regionu sada je mnogo lakše, jer su pokazale sposobnost suočavanja sa pretnjama organizovanog kriminala po nacionalnu bezbednost - rekao je Marković u telefonskom uključenju i izjavi za TV Pink iz Podgorice.

Marković je istakao da je ponosan što je kao član vlade i ministar pravde u ovoj operaciji sarađivao sa uvaženim kolegom Selakovićem.

- Posebnu zahvalnost želim ovom prilikom da uputim potpredsedniku Vlade Vučića, koji je nakon našeg sastanka, pokrenuo niz inicijativa koje su rezultirale sporazumom o saradnji i formiranjem zajedničkog tima koji je imao za cilj da locira, otkrije i privede pravdi osumnjičenoga Šarića -  dodao je Marković.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile je zabrinut

    19. mart 2014 | 10:52

    Da li imam pravo da tužim državu što mi je zbog takvih političara bilo onemogućeno da pošteno zarađujem?

  • Ivica

    19. mart 2014 | 10:29

    Dačiću naje.o si

  • carevic

    19. mart 2014 | 10:49

    Zatvorite granicu za politicare, nastace bezanija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA