Snoudenovi podaci o američkoj vojsci u rukama Rusa?

- Devedeset pet odsto informacija koje je on odneo odnosilo se na vojsku. Rusi imaju koristi od velikog broja tih informacija - izjavio je kongresmen Majk Rodžers

  • 8

Veliki deo poverljivih podataka koje je odbegli bivši američki obaveštajac Edvard Snouden prošle godine izneo iz zemlje verovatno je dospeo u ruke ruskih obaveštajnih zvaničnika, upozorili su američki kongresmeni.

- Devedeset pet odsto informacija koje je on odneo odnosilo se na vojsku. To su i taktičke i strateške informacije za koje verujemo da se sada nalaze u rukama Rusa - izjavio je kongresmen Majk Rodžers koji je predsednik Obaveštajnog odbora Predstavničkog doma.

- Rusi imaju koristi od velikog broja tih informacija. Među tim informacijama ima i onih za koje verujemo da će biti od koristi i kineskoj vojsci - dodao je on, preneo je AFP.

Rodžers je to izjavio na osnovu poverljivog izveštaja Pentagona u kome je izvršena procena podataka koje je Snouden odneo, a sumnja se da je reč o 1,7 miliona dokumenata.

Snouden, koga SAD traže zbog optužbi za špijunažu, dobio je azil u Rusiji.

Glavni demokrata u Obaveštajnom odboru Predstavničkog doma Čarls Rupersberger se složio sa teorijom da ruski agenti sada imaju uvid u izuzetne podatke zahvaljujući Snoudenu.

- Ne mogu reći da sam video Snoudena kako daje ove informacije, ali on je tamo. Znam Ruse i siguran sam da su dobili sve ove informacije - kazao je on.

Snouden je u oktorbu izjavio za list "Njujork tajms" da je sve dokumente ostavio novinarima koje je upoznato u Hong Kongu pre nego što je odleteo za Moskvu.

- Nema apsolutno nikakve šanse da su Rusi ili Kinezi dobili bilo koji od ovih dokumenata - izjavio je tada Snouden.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igrac

    26. mart 2014 | 08:01

    Rusi imju info. Ali imali su i pre. Doslo vreme za ravno tezu u svetu. Nekom se to nesvidja, jer gubi moc u svetu.

  • Soldier

    26. mart 2014 | 09:00

    Snouden Srbine

  • VelikaKladuša

    26. mart 2014 | 09:12

    Ovo je patka ljudi amerikanci su lukavi ovo su smislili prije svega ovog eto vidjecete sami

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA