Nijedna čitava bandera, voćnjak, šuma na istoku Srbije!

Ukazujući na veličinu katastrofe koja je pogodila istok zemlje, ministar odbrane je rekao da "nemamo nijednu banderu koja je ostala čitava" i dodao da je nalet leda i vetra bio nezamisliv

  • 2

Nijedna bandera, voćnjak i šuma nisi ostali čitavi pred naletom leda i vetra na istoku Srbije, kaže ministar odbrane Bratislav Gašić.

U toku su i pripreme za predstojeću zimu, a Vojska je, kaže ministar, spremna da na čitavoj teritoriji Srbije bude od koristi. Bez struje je još 157 kuća na istoku Srbije, kaže ministar odbrane Bratislav Gašić ističući da će Vojska ostati na terenu dok se sve ne stabilizuje.

- Proteklih sto godina nije se desilo da se stvara takav led na kablovima - rekao je Gašić gostujući u Dnevniku RTS-a. Istakao je da je nešto povoljnije vreme pomoglo na terenu, kao i brza reakcija radnika EMS-a i "Jugoistoka".

Bez struje je 157 kuća, što je 0,001 odsto od svih potrošača prema rečima ministra Aleksandra Antića, kaže Gašić. Dodaje da i ti stanovnici preko agregata imaju struju. Kako ističe, lokalna samouprava Knjaževca i njegov krizni štab su primer dobre reakcije na nepogodu, a uprava je, ističe, sama kupila agregate.

- Vojni lekari su išli od sela do sela jer tamo ima manje doktora - rekao je ministar. Tamo su i kuhinje, 120 vojnika sa specijalizovanim mašinama, 120 montera. Na primeru saradnje montera EMS-a i "Jugoistoka" se, kaže, vidi dobra solidarnost jer su svi poslali svoje radnike.

 

Ukazujući na veličinu katastrofe koja je pogodila istok zemlje, Gašić je rekao da "nemamo nijednu banderu koja je ostala čitava".

- Možete zamisliti kakav je to bio nalet leda i vetra - kaže ministar odbrane i dodaje da to nije moglo da bude predviđeno.

Gašić je istakao da je situacija na istoku ostavila još jednu posledicu – nijedna šuma i nijedan voćnjak nije ostao čitav.

U toku su i pripreme za predstojeću zimu, a Vojska je, kaže ministar, spremna da na čitavoj teritoriji Srbije bude od koristi.

Govoreći o uštedama u svom ministarstvu, Gašić je rekao da su sprovedeni veliki rezovi u službenim putovanjima, za 20 odsto je smanjen broj službenih automobila, ima ušteda i u bonusima i u dnevnicama. Samo na putovanjima smo u odnosu na 2011. i 2012. uštedeli 500 miliona, rekao je Gašić. Ističe da u Ministarstvu vode borbu i protiv korupcije, rekavši da "i u našem žitu ima kukolja".

Gašić je rekao i da je predstojeći samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu jako značajan za Srbiju, naročito sa ekonomskog aspekta.

- Poseta jedne od najvećih sila sveta – Kine je potvrda da je Srbija uvažena i poštovana zemlja, rekao je Gašić. Tokom samita Kina će dodeliti Vojsci Srbije veliku donaciju, od preko tri miliona dolara - istakao je Gašić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    14. decembar 2014 | 13:19

    Ovo je zaista velika nesreca koja je zadesila ovu nasu jadnu i presiromasnu srbiju. Jos jedna u nizu i zaista ne vidim nacin na koji cemo se oporaviti. Ta jadna sela koja jos uvek postoje toliko su unistena i opustosena da je to jezivo. Mladi sa skolom i bez nje odlaze u gradove gde rade bedne poslove za jos bednije pare zive u udzericama na periferiji a u selima ostavljaju imanja koja mogu d ih hrane. Lekari nece da rade po selima ali ni agronomi veterinari. Kada bi se samo male akcije pokrenule da se asfaltiraju putevi pojaca elektromreza telefoni selo bi ponovo ozivelo i verujte svima bi bilo bolje. Ovako iz sela odes u austriju u selo da beres jagode i SUPER .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA