ODAO PLANOVE: Italijani ljuti na Milanovića!

Hrvatski premijer je Italiju spomenuo u nedelju kada je saopštio da hemijske supstance zaplenjene u Siriji neće biti pretovarane u hrvatskim lukama, već u nekoj italijanskoj luci

  • 1

Italijanske vlasti ljute su nakon gafa hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je obelodanio da će supstance za proizvodnju hemijskog oružja zaplenjene u Siriji, umesto u Hrvatskoj, biti pretovarene u italijanskim teritorijalnim vodama.

Italijanske vlasti, kako se navodi, sigurno nisu zadovoljne što su dovedene pred svršen čin i što se jedan strani državnik umešao u unutrašnje stvari njihove zemlje. Milanović je Italiju spomenuo u nedelju kada je saopštio da hemijske supstance zaplenjene u Siriji neće biti pretovarane u hrvatskim lukama.

- Tako se ne ponaša. U tom trenutku ni UN ni Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPWC) nisu zvanično objavili šta je dogovoreno. Smatramo da je, ipak, naša dužnost da objavimo italijanskoj javnosti šta se događa u trenutku i na način koji smatramo prikladnim - rekli su italijanski izvori.

Milanovićeva izjava preduhtrila je i objavu zvaničnog plana eliminacije sirijskog hemijskog oružja koji su sačinili UN i Organizacija za zabranu hemijskog oružja, a koji bi trebalo da bude objavljen danas.

List piše i da je Milanovićevom izjavom pred svršen čin stavljena italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino, dok je tamošnja javnost tek sada iz izvora bliskih Ministarstvu obrane saznala da su "mete" kontroverzne pošiljke "neka luka na Siciliji ili Sardiniji".

Bonino je, naime, prošle sedmice rekla da je "Italija stavila na raspolaganje neku luku" u međunarodnoj akciji uništavanja oružja, ali je istovremeno, kako se navodi, žustro ustvrdila da hemikalije iz Sirije "neće dotaći italijansko tlo", što je bio i naslov vesti italijanske državne novinske agencija ANSA. Da je odluka donesena, odnosno da je Italija odabrana kao odredište kontroverznog tereta, Itaijani su doznali tek iz izjave premijera Milanovića.

"Milanović je demantovao izjavu ministarke Bonino", bio je jedan od naslova u jučerašnjim italijanskim novinama, piše list, precizirajući da su Italijani tek iz Milanovićeve izjave saznali šta se događa. U očekivanju odluke gde će biti pretovaren sporni teret, dva broda, danski i norveški, usidreni čekaju na Kipru.

Oni će pratiti dva teretna broda prema sirijskoj luci Latakiji, gde će biti ukrcani kontejneri sa hemikalijama. Sirijska vojska i OPCW staviće hemikalije u kontejnere koje će zapečatiti i opremiti GPS-om. Transport je najosetljiviji deo, što uključuje i moguće napade, tako da se spekuliše da ciljna luka za pretovar možda i neće biti obavljena, odnosno da će ta akcija biti izvedena na sasvim drugom mestu od onog koje bude zvanično objavljeno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Team

    18. februar 2014 | 11:07

    Svaka cast Milovanovicu."Hrvati" imate ozbiljnog drzavnika.Respekt!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA