U 2014. čak 40.000 radnih mesta manje!

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže da se Srbija ne može oslanjati na to da će strani investitori rešiti problem nezaposlenosti, jer to nisu učinili ni u Slovačkoj, gde su najbrojniji

  • 18
Red Foto: Tanjug/AP

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić ocenio je da će do kraja 2014. godine biti zatvoreno 40.000 radnih mesta u mikropreduzećima.

Rajić je u Beogradu na skupu "Efekti reforme radnog zakonodavstva na tržište rada", u organizacji "Novog magazina", rekao da se Srbija ne može oslanjati na to da će strani investitori rešiti problem nezaposlenosti, jer to nisu učinili ni u Slovačkoj, gde su najbrojniji.

- Srbija je jedina zemlja u Evropi iz koje je proterana logika jer više ljudi radi u javnom nego u privatnom sektoru - rekao je Rajić i naveo da javni sektor zapošljava 42,5 odsto ukupno zaposlenih, a u Grčkoj 24 odsto.

On je ocenio da se zapošljavanje može i mora rešavati kroz privatni sektor, pogotovo što je doneta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

- Slovačka ima 5,2 miliona stanovnika i 490.000 aktivnih preduzeća, a Srbija sa 7,3 miliona stanovnika ima 335.000, od kojih je svako šesto u blokadi. Da bi Srbija dostigla odgovarajući standard i platu od 900 evra, broj aktivnih preduzeća mora da bude udvostručen, a on opada - rekao je Rajić.

Pomoćnica ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Ljiljana Džuver upozorila je da će u 2014. bez posla ostati veći broj radnika u preduzećima u restrukturiranju, od kojih će deo otići u penziju, a deo će dobiti otpremnine.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    20. decembar 2013 | 16:43

    Tacno je da strani investitori nece resiti problem nezaposlenosti, ali ce pospesiti razvoj privatnog sektora koji ce za njih proizvoditi razne proizvode kao kooperanti ili pruzati usluge. Takodje, strani investitori ce podstaci domace investirore da sve vise ulazu u nasu privredu. To ce posredno dovesti do veceg zaposljavanja radnika. Zato treba pozdraviti napore nase vlade da dovede sto vise stranih investitora u nasu zemlju.

  • Zoki

    20. decembar 2013 | 17:53

    Ako već sada kažete 40.000 to znači da će biti 70.000

  • Tina

    20. decembar 2013 | 22:45

    Ti ne možeš zorka da znaš koliko sam ja postigla u životu,i kako ja živim.Ja ne ponižavam ljude,sa srednjom,osnovnom školom.Ímam dva fakulteta,i zadovoljna sobom,svojim životom,onim što sam postigla.Imam dovoljno za porodicu,a i za druge.Znaš,ja ja ne pišem gde idem,šta kupujem,šta jedem,na kakvom smo radnom mestu muž i ja.Nemam komplekse kao ti,nití želju sprdatí se sa napaćenim narodom,što ti stalno radiš,jer ti ko zna kakve komplekse vučeš iz detinjstva.Oko mene su ljudi,sa fakultetom,sa srednjom školom.Pravi ljudi,pravi prijatelji.Neovisno o obrazovanju.Priznaćeš,nije sve u diplomi,ima tu i malo sreće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA