Nikolić počasni građanin grčkog Seresa! (FOTO)

- Tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda dobra je osnova da, udruženi, učinimo sve da izađemo iz teške ekonomske krize u kojoj se Srbija i Grčka danas nalaze - istakao je predsednik Srbije

  • 0

Predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću uručena je u Beogradu povelja kojom mu grčki grad Seres dodeljuje zvanje počasnog građanina.

Nikolić je razgovarao sa delegacijom Seresa, koju je predvodio gradonačelnik Petros Agagetidis.

- Tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda dobra je osnova da, udruženi, učinimo sve da izađemo iz teške ekonomske krize u kojoj se Srbija i Grčka danas nalaze - istakao je Nikolić i dodao da Srbija pruža dobru perspektivu stranim investitorima, pogotovo zbog mogućnosti bescarinskog plasmana roba na mnogim značajnim tržištima, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima Predsednika republike.

Nikolić je rekao da su grčke investicije u privredu Srbije značajne, kao i da su dobra iskustva grčkih kompanija koje u Srbiji posluju pozitivna preporuka i drugim investitorima.

Gradonačelnik Seresa uručio je predsedniku Srbije povelju kojom mu ovaj grčki grad dodeljuje zvanje počasnog građanina i pozvao ga u posetu u maju sledeće godine, kada bi želeli da mu svečano uruče zlatni ključ grada.

Agagetidis je istakao da grad Seres predstavlja značajnu sponu između srpskog i grčkog naroda, pošto je to grad koji je jedno vreme bio prestonica srpskog carstva pod carem Dušanom Silnim, kao i da je ovaj vladar ostavio značajne tragove u istoriji grada. Među najznačajnijim su Dušanov zakonik, koji je donet u Seresu, kao i manastir Svetog Jovana Preteče, u kome se i danas među freskama može videti lik srpskog cara Dušana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA