Premijer Kine pozvao Vučića u posetu i na samit "16 plus 1"!

- Saradanja dve džave je unapređena na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja - rekao je srpski premijer u razgovoru sa zamenikom premijera Kine

  • 3

Odnosi Srbije i NR Kine su uzlaznoj putanji i nikada nisu bili bolji, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije u razgovoru sa zamenikom premijera Kine, Džangom Gaolijem, koji je premijeru Srbije preneo poziv premijera Li Kećijanga da poseti tu zemlju, i da učestvuje na samitu "16 plus 1".

Vučić i Gaoli su razgovarali o ekonomskoj i političkoj saradnji dve zemlje.

Konstatovano je da je unapređena saradnja na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja, a premijer izrazio zadovoljstvo što je kineski premijer posetio Srbiju i što je prisustvovao otvaranju zajedničkog projekta, Pupinovog mosta u Beogradu.

Vučić je naglasio da svi zajednički infrastrukturni projekti dobro napreduju, kao i da su projekti u oblasti energetike u razvoju, pogotovo kada je projekat Termoelektrane Kostolac u pitanju i naglasio da je Srbija danas uplatila 105 miliona USD kao prvu tranšu za izgradnju druge faze Termoelektrane Kostolac. - Srbija je spremna da na još bolji način radi na unapređenju odnosa sa NR Kinom - zaključio je Vučić i naglasio važnost izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, najvećeg projekta u kome učestvuju obe zemlje. Zamenik kineskog premijera je istakao je da su odnosi Srbije i NR Kine tradicionalni i dugoročni, i izrazio zadovoljstvo njihovim unapređenjem nakon posete kineskog premijera Srbiji.

On je naglasio da Kina veoma ceni političku stabilnost u Srbiji i naglasio da će kineska vlada dati podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama, da u što većem broju učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća. Naglasio je da su srpske kompanije, koje su spremne da rade u Kini, takođe dobrodošle.

Džang je istakao da je neophodno fokusirati se na realizaciju već postojećih projekata kako bi građani Srbije mogli da osete ekonomske efekte saradnje dve zemlje. Po povratku u Kinu, kako je navedeno, Džang će odrediti delegaciju privrednika iz provincije Sandong koji će u naredna tri meseca da posete Srbiju i odrede konkretne projekte na kojima bi radili.

On je premijeru Vučiću preneo poziv premijera NR Kine Li Kećijanga da poseti Kinu i učestvuje na samitu „16 plus 1“ koji se ove godine održava u Kini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala.

    24. jun 2015 | 15:40

    Ej zamisli da samo svaki kinez kupi jednu jabuku, jednu trešnju, šljivu il dunju. Pa mi treba da smo dobri sa jima. Ej da ih naviknemo na leba i inaše djakonije, ima sve da nam kupe. Eto biznis! Kinezi su rešenje!

  • косово 1389

    24. jun 2015 | 13:43

    Нека га оставе у кини на некој плантажи риже далеко од Србије

  • demagog

    24. jun 2015 | 14:14

    Nikad nisu bili bolji ? Tito , Walter , sletovi ... ?!?!?!? Koliko nam je pamcenje ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA